Temperatura odnosa između Moskve i Londona nalazi se na tački zamrzavanja, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za časopis „Ruska misao“.

Ministar je podsetio da poslednjih godina britanska vlada održava oštru antirusku politiku, praćenu stalnim povećanjem sankcionog pritiska. Konkretno, tokom protekle godine nakon Bregzita, Britanci su tri puta uvodili sopstvene sankcije protiv ruskih zvaničnika i organizacija, rekao je Lavrov.

– Bez obzira na članstvo u EU, britanske vlasti neprekidno preduzimaju apsolutno neosnovane napade na nas, koriste oštru antirusku retoriku u javnosti. Kao rezultat toga, bilateralna saradnja je u velikoj meri prekinuta, poverenje je izgubljeno, a ‘temperatura’ odnosa je na tački zamrzavanja – rekao je šef ruske diplomatije.

Britanija je u utorak pozdravila odluku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da uvedu sankcije Rusiji zbog slučaja Navaljni. Prema rečima britanskog ministra spoljnih poslova Dominika Raba, London će nastaviti da sarađuje sa partnerima kako bi „Rusiju pozvali na odgovornost“. Očekuje se da Velika Britanija uskoro uvede sopstvene sankcije Rusiji, slične onima koje su uvele Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Rusija spremna na saradnju

Ruski ministar je dodao da je Moskva spremna da sa Londonom nastavi rad na bilateralnim ekonomskim mehanizmima.

On je podsetio da je Rusija više puta izjavljivala da je zainteresovana za proširenje ekonomskih veza sa Velikom Britanijom bez obzira na Bregzit.

Prema njegovim rečima, Moskva prati dijalog Brisela i Londona u vezi sa saradnjom nakon Bregzita.

– Polazimo od činjenice da će Velika Britanija u budućnosti zadržati svoju poziciju važnog trgovinskog partnera Rusije. Na primer, 2020. godine obim bilateralnog trgovinskog obrta iznosio je 26,6 milijardi dolara, što je povećanje od 53,6 odsto u odnosu na 2019 – naveo je ministar.

– Istovremeno smo uvereni da bez izgradnje uravnoteženog političkog dijaloga, odgovornog pristupa bilateralnim odnosima, uključujući i u javnosti, nećemo moći da ostvarimo značajan potencijal saradnje. Ostajemo otvoreni za razvoj saradnje sa Velikom Britanijom onoliko koliko je London spreman za to – istakao je Lavrov.

Međutim, on je primetio da izlazak iz Evropske unije nije podstakao Veliku Britaniju na normalizaciju svog dijaloga sa Rusijom i podsetio da Moskva smatra da je Bregzit „čisto unutarbritanska i unutarevropska stvar“.

On je dodao da će Rusija nastaviti da prati dalji razvoj parametara saradnje između Velike Britanije i EU i uticaj tog procesa na saradnju Brisela i Londona sa drugim međunarodnim partnerima, uključujući i Rusiju.

– U ovom drugom slučaju, može se pouzdano tvrditi da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije nije bio faktor koji je podstakao britanske vlasti na normalizaciju međudržavnog dijaloga sa Rusijom – konstatovao je Lavrov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here