Tanjug
Odupreti se revizionalizmu: Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da nikada manje zemalja nije obeležavalo Dan pobede nad fašizmom i upozorio da se u regionu prekrajaju činjenice i pokušava da se falsifikuje istorija.

– Zato je na svima nama da ne krijemo istinu, već da o svemu govorimo da se ne bi desilo da laž pobedi istinu – poručio je Vučić na svečanoj akademiji povodom Dana pobede. Obraćanje u beogradskom Narodnom pozorištu počeo je stihovima “Krvave bajke” Desanke Maksimović, ističući da ta i poema “Stojanka majka Knežopoljka” Skendera Kulenovića najbolje opisuju tragediju srpskog naroda i sve što se dogodilo u Drugom svetskom ratu.

– Teško je govoriti danas jer iako svi u savremenom svetu žele da kažu da poštuju žrtve rata veliki deo na svaki način i po svaku cenu pokušava da promeni tok istorije, da žrtvu proglasi za dželata, a dželata za žrtvu – rekao je Vučić, ocenivši da nije čudo što u regionu prisustvujemo dnevnom prekrajanju činjenica i pokušaju potpunog falsifikovanja istorije.

Istakao je antifašističku borbu i ulogu srpskog naroda, koji je na ovim prostorima neuporedivo s drugim narodima doprineo pobedi nad hitlerovskim, musolinijevskim i pavelićevskim zlom. Trag tog nečoveštva, kazao je, ostaje kao živa rana u kolektivnom sećanju srpskog naroda, a nemoguće je pobrojati sva mesta stradanja. Taj sistem, kako je rekao, oličen je okupatorskim silama koje su tlačile srpski narod je iskonsko zlo, dok su Srbi stradalni narod i nevina žrtva.

– Za Srbe Dan pobede ne označava kraj rata i slobodu i kraj stradanja nezabeleženog u povesti vekovnog strdanja. Ponosni, pravdovoljubivi i prkosni Srbi morali su da plate preskupu cenu slobodarskog impulsa. Ko misli da su Srbi srljali u rat protiv Hiltera nesvesni posledica, ne zna Srbe. U sećanju Srba je bio Veliki rat, ali i kaznene ekspedicije, koje su po Sremu ubijale žene i dece. Znali su Srbi to – rekao je i poručio da ćemo svakom budućem Hitleru prvi reći “ne”.

Podsetio je da su se Srbi digli na oružje, svuda u Jugoslaviji, a srpski narod izneo na vlastitim plećima teret stradanja i pobedu.

– Srbi neće ponovo pristati na obezvređivanje u regionu, a posebno ne od onih koji su, dok je Beograd bombardovan i rušen, cvećem dočekivali Hitlerovu vojsku i sprovodili uništenje srpskog naroda. Nije čudo što to bestijalno pokušavaju da zabašure, a da od žrtve srpskog naroda prave dželate i krivce za sopstvena zlodela samo zato što su se Srbi suprotstavljali ustašama – naveo je Vučić i istakao da se probudio slobodarski duh u Srba, nepobeđenog naroda, kojeg niko neće moći da satre.

– Za nas je 9. maj Dan pobede, dan nade i trijumfa i pobede dobra nad zlom, ali i pobede života nad smrću – poručio je predsednik Srbije, koji se na kraju govora poklonio žrtvama Drugog svetskog rata i preživelim junacima i zahvalio za sve što su uradili.

Zauvek antifašisti

Vučić je podsetio da su Srbi bili deo koalicije koja je pobedila fašizam i istakao da se tako i ponašaju.

– Ne zaboravljamo da pomažemo svima kojima je potrebno. Srbija je delila vakcine i nastaviće tako da radi. Region i svet u kome vladaju solidarnost, saradnja i razumevanje je zavet naših predaka koji moramo da ispunimo – rekao je Vučić i poručio da Srbija neće odustati od principa na kojima je pobeđen fašizam jer bi to značilo i odustajanje od budućnosti.

Karađorđeva zvezda za Handkea

Predsednik Srbije uručio je Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena austrijskom piscu, nobelovcu Peteru Handkeu, za naročite zasluge u predstavljaju Srbije i njenih građana i i ličnom istrajavanju u beskompromisnoj odgovornosti prema istini.

– Kad god pomislim na Srbiju, uvek mislim na Belog anđela, ikonu iz Mileševa. To je anđeo koji pokazuje na praznu grobnicu i kaže “zašto tražite živog među mrtvima. On je time rekao da je Hristos vaskrnuo – rekao je Handke, ističući da ima kopiju te ikone u svojoj kući.

Vučić je zahvalio Handeku na svemu što je učinio za Srbiju i srpski narod, koji je srećan što u prijatelje ubraja njega, Klemensa Brentana, Braću Grim, Getea, jer nam bolji i bliži glasnogovorovnici nikada nisu bili potrebni.

– A i kako bi, kada svaka njegova reč, ma kako suptilna i tanana bila, zvuči gromoglasno i dopire do najudaljenijih kutaka čovečanstva – istakao je Vučić.