Lazarevi potomci slavili junake

0

 

– Mišljenja o boju na Kosovu su podeljena. Za jedne je to poraz, a za većinu je ipak pobeda. Kosovo je uvek bilo nadahnuće, mudrost i etika, a Boj na Kosovu izdvojio je dve ličnosti, kneza Lazara i Vuka Brankovića. Knez Lazar se, kako pesnici kažu, borio za krst časni i slobodu zlatnu, a i danas ako nekoga oslovite Vukom Brankovićem zna se da je izdajnik – rekao je, između ostalog, prota Simić.

 

Više fotografija sa događaja pogledajte OVDE

Govoreći o Velikom ratu i poplavama, sveštenik ih nije svrstao u božje kazne, već u opomene i iskušenja koja treba da pokažu da li ćemo i u nevolji ostati uspravni. Srbi u Kaselu već su pokazali da su uspravni. Stradalima od poplava poslali su 20 tona humanitarne pomoći i 10.000 evra u gotovom novcu.

 

Vredne svake hvale

U svim prostorijama hrama Svetoga kneza Lazara sve blista od čistoće, a u Crkvenom upravnom odboru ističu da najveći deo posla obavljaju Eva Simonović, Stojanka Grabovac, Danica Škavo, Nevenka Radukić, Dragica Gajić, Ljilja Kijurski i Slavica Tomašević koja se brine o deci. Za slavu ih je naravno bilo mnogo više, a komplimente za ukusno ispečenu ribu dobila je domaćica slave Maja Škavo. Oni koji vole slatkiše za Miloranku Subašić iz Helzberga rekli su da joj u pravljenju kolača nema ravne.

Posle bogatog slavskog ručka koji su pripremili domaćini i vredne domaćice, deca radionice "Lazar", koje od asimilacije otima "dobra učiteljica" Slavica Tomašević, uspešno su izvela prigodan kulturno-umetnički program.  Uz zvuke "Himne kosovskim junacima", koju je na klaviru svirala Mila Rozgić, Lazar Janjić je pročitao "Kletvu cara Lazara", a dečji hor otpevao "Himnu".

U nastavku je izveden recital posvećen kosovskim junacima i knezu Lazaru, a pevački talenti otpevali su i nekoliko pesama. Za "Kosovske božure" burnim aplauzom nagrađene su Teodora i dve Jovane, a "Đurđevdanom" su oduševile Vera Zuvih, Magdalena Slavnić i Sanja Mijatović. Na kraju programa Anastasija Pantić je želela da se zna zašto Srbi slave vojni poraz na Kosovu, a jednoglasan odgovor dobila je iz usta svih malih umetnika: "Zemaljsko je za malena carstvo, a nebesko uvek i doveka."

Na početku programa Slavica Tomašević je iz svoje "Pesmarice", posvećene gradnji manastirskog konaka u Banjici kod Čačka, pročitala pesmu "Srbijo". Po njenoj pesmi Srbija nije samo ono što se "golim okom vidi", već je više ono što se "golim srcem čuje".

Ručak je blagoslovio prota Simić, a posle ručka goste je pozdravio i potpredsednik Crkvene opštine Čedo Veselinović. Predsednik Miloje Rozgić zbog puta u otadžbinu proslavi nije prisustvovao. Veliki srpski praznik uz bogatu trpezu i muziku u Kaselu je dostojno slavljen celo poslepodne.

 

Kumovala devojčica Milijana

Kada je po završetku liturgije sveštenik Perković pozvao da se javi novi domaćin slave i da dođe da uzme komad slavskog kolača koji mu po tradiciji pripada, posle kratke pauze, na veliko iznenađenje svih prisutnih, pred sveštenika je izašla jedna devojčica, poljubila mu ruku i uzela deo kolača. Bila je to šestogodišnja Milijana Mijatović koja je zastupila svoje roditelje Snežanu i Gorana.

 

Radoslavkin dan sa "Vestima"

Ljudi su posle podne u pauzama između dva kola najviše razgovarali o Boju na Kosovu, caru Lazaru i Kosovu danas, ali se razgovaralo i o "Vestima".
– Ja ne razumem ljude koji žive u Nemačkoj, a dan ne počinju "Vestima" i kafom – bila je mišljenja naša verna čitateljka Radoslavka Todorović, koja je sedela sa prijateljicom Slavicom Aleksić.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here