Medija centar Beograd
Urednica portala Kossev Tatjana Lazarević

Ukoliko ne bude dogovora Beograda i Prištine o registarskim tablicama, a Aljbin Kurti počne 21. novembra da kažnjava Srbe SA “KM” registarskim tablicama, to bi moglo da znači mali oružani sukob, upozorila je u intervjuu FoNetu glavna i odgovorna urednica portala Kossev Tatjana Lazarević.

Ona kaže da bi svakog trenutka mogla da stigne vest iz Brisela da je postignut neki dogovor oko registarskih tablica, imajući u vidu vrlo eksplicitnu poruku visokog predstavnika EU Žosepa Borelja da je potrebno hitno rešenje pre 21. novembra.

Lazarević ne može da zamisli kako bi se tehnički sprovodila druga faza preregistracije, odnosno kažnjavanje Srba zbog registarskih tablica, jer bi to iziskivalo prisustvo specijalnih policijskih jedinica.

Kako je podsetila, postoji jednogodišnja istorija sa prisustvom specijalnih jedinica na severu Kosova i jedan takav konflikt izbegnut je 31. jula, zahvaljujući tome što su se hitno angažovali međunarodni predstavnici.

Lazarević misli, pre svega, na Sjedinjene Američke Države, koje su pritiskale Kurtija da povuče tu odluku, dok su iz Brisela i NATO to isto učinili u Beogradu.

Ona je uverena da su međunarodni predstavnici svesni opasnosti, zbog čega postoji raspoloženje da od Kurtija “iznude” odlaganje, s tim što bi, u tom slučaju, kosovski premijer tražio neke jače garancije da se radi samo o odlaganju druge faze.

Ona je naglasila da je situacija na Kosovu mirna posle izlaska Srba iz kosovskih institucija, i dodala da se “građani sami čuvaju”. Kaže da je u policijskim stanicama ostalo da radi osoblje nesrpske nacionalnosti, koje radi u dužim smenama uz međunarodnu podršku, napominjući da su prisutni i pripadnici Euleks policije.

– Njih je oko 150, ali im uloga nije operativna, već simbolička. Tu su da bi to psihološki delovalo na građane da je situacija pod kontrolom – objasnila je Lazarević.

1 COMMENT

  1. Па идемо да сачувамо народ и то им дајте до знања.Ударите одмах.То је Србија и бивши емигранти неће правити своју државу од Србије.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here