Tanjug
U rangu sa razvijenim državama: Ministar Aleksandar Vulin sa saradnicima u Velikoj Plani

Ministarstvo odbrane Srbije nedavno je naručilo novi kontigent oklopnih borbenih vozila “lazar 3” i haubica “nora B52 M-15” – oruđa koja su ponos domaće namenske industrije.

Obilazeći pogone fabrike “Borbeni složeni sistemi” u Velikoj Plani, koja je otvorena 2012. godine i gde se ova vozila sada izrađuju, ministar odbrane Aleksandar Vulin je početkom ove nedelje izjavio da je strategija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije da se opremanje i moderanizacija oružanih snaga prevashodno oslanja na naoružanje i tehniku proizvedenu u domaćim fabrikama namenske industrije.

– Ulaganje u domaće znanje, u domaću privredu se uvek vraća, a kada osvojite tehnologiju to niko ne može da vam uzme, onda ste stvarno slobodni i samostalni i ne zavisite ni od koga. Vojska Srbije je obezbedila odgovarajuću količinu “nora”, a da obradujem sve naše građane Ministarstvo odbrane je u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića obezbedilo dovoljno novca za drugu tranšu “nora B52 155 milimetara”. Naša vojska će nabavkom novih “nora”, “miloša” kada uđe u naoružanje Vojske Srbije, sa daljom nabavkom “lazara 3” biti daleko jača nego što je do sada – kazao je Vulin i dodao da će se ovim sredstvima ojačati borbena moć Vojske Srbije.

Samim tim ćemo obezbediti da Srbija bude slobodna, samostalna zemlja, koja odlučuje sama o sebi, poručio je Vulin i dodao da će se nove naručene “nore” i “lazari” već ove godine naći u sastavu naoružanja Vojske Srbije, a da je već dogovorena i nova nabavka.

Ovim je faktički nastavljena praksa da se Vojska Srbije oprema prevashodno naoružanjem i vojnom opremom domaće proizvodnje koja pritom nimalo ne zaostaje za onima proizvedenim u vodećim zemljama sveta. “Lazar 3” je tako u rangu turskih transportera “pars 3”, australijskih “aslav”, nemačkih “boksera”, ruskih “bumeranga BVP” ili američkih “strajkera”.

Istovremeno, “nora B52 M-15” se može uporediti sa francuskim samohodnim haubicama “cezar”, izraelskim “atmos 2000” ili ruskim “A-222 bereg” .

Vojni komentator “Politike” Milan Galović ocenjuje da će se nabavkom ovih sredstava višestruko uvećati borbena moć Vojske Srbije, ali i uposliti kapaciteti domaće namenske proizvodnje.

– Novi ugovori su dokaz da ova sredstva nisu uvedena u upotrebu u Vojsku Srbije tek reda radi, samo zato što su iz naše proizvodnje, već da će postati okosnica naše artiljerije i oklopno-mehanizovanih jedinica u narednim decenijama – ističe Galović i dodaje da je upošljavanje domaćih kapaciteta namenske industrije za dalju modernizaciju Vojske Srbije je višestruko značajno.

– Najpre, naše oružane snage se opremaju modernim sredstvima, a upošljavanjem domaće proizvodnje se zapravo omogućava razvoj vojnog inženjerstva i upošljavanje domaćih fabrika – navodi Galović i dodaje da je paradoks da su neka od tih sredstava “pre stigla do drugih korisnika nego do naše Vojske”.

– Tako je samohodna haubica “nora” prvo prodata stranim armijama, a oklopni transporter “lazar” je najpre ušao u Žandarmeriju MUP-a Srbije. Razlozi za to su u strogim i, što je još značajnije, veoma dugim procedurama prijema nove tehnike u Vojsku Srbije. Sada je taj kontrolni mehanizam ubrzan, ali ne na račun kvaliteta rada – zaključuje naš sagovornik.

Kupci iz EU

Vojni analitičar Milan Galović kaže da je nabavkom samohodnih haubica “nora B52” artiljerija Vojske Srbije dobila na brzini i pokretljivosti.

– Trenutno u arsenalu naše vojske postoji još samo jedno samohodno artiljerijsko sredstvo – “gvozdika”, nastala još u vreme SSSR. I nju modernizujemo, ostaće i dalje u upotrebi, ali, reč je o guseničaru. “Nora” je visokoprohodni točkaš, brže može da se prebaci sa jednog na drugi udaljeni položaj i ima veći domet. Reč je o najjačem izvoznom adutu naše odbrambene industrije, nedavno je Kipar kupio “nore”, dakle država EU. Poznavaoci ove tematike kažu da svega desetak država u svetu proizvodi samohodne haubice točkaše – naglašava Galović.

Premijera na na sajmu “Partner” u Beogradu

“Lazar 3” je uvedeno u naoružanje Vojske Srbije decembra 2018. godine i pripada grupi višenamenskih oklopnih vozila koju su osmislili stručnjaci Jugoimport SDPR. Razvoj je započet 2008. godine konstruisanjem “lazara BVT” koji je već sledeće godine predstavljen na međunarodnom sajmu naoružanja “Partner” u Beogradu. Već pet godina kasnije izlazi nova verzija “lazar 2” koji je predstavljen 2013.

Nova verzija koja je uvrštena u Vojsku Srbije karakteriše odlična balistička zaštita oklopa, pogon na svih osam točkova, kao i mitraljez Mi-15 kojim se rukuje daljinskom komandom.

Međutim, moguća je montaža kupole za top kalibra 30 mm. Uz takvu opciju u vozilu je sem trojice članova posade moguć transport osam vojnika, dok je u verziji samo sa daljinski upravljenom borbenom stanicom – mitraljezom Mi-15, 12, 7 mm, taj broj povećava za još jednog vojnika.

Kada je reč o haubici “nora B52 M-15”, reč je o savremenom samohodnom oruđu koje je u naoružanje Vojske Srbije uvršteno prošle godine mada je njena aktivna proizvodnja započela još 2006.

Haubica je namenjena za opštu vatrenu podršku jedinica, a opremljena je topom od 155 mm koji je postavljen na šasiju “kamaza” 6560 pogona na svih osam točkova. Kompletno je zaštićena oklopom kao i ojačanom platformom na nagazne mine.

Jednu bateriju “nora” čini šest samohodnih haubica, zatim jedno ili dva logističkih vozila za prevoz municije i jedno vozilo za izviđanje.

Oruđe poslužuje pet članova, a za gađanje se koristi dvodelna municija sa promenljivim barutnim punjenjem. Maksimalna daljina gađanja je oko 41 km sa barutnim punjenjem 10 pri početnoj brzini od 925 m/s.

Ovim haubicama su već naoružane oružane snage Kipra, Bangladeša, Kenije i Mjanmara.

I “miloš” uskoro u trupama

Pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović najavio je da je u poslednjoj fazi ispitivanja “miloša” posle čega bi i ovo borbeno oklopno vozilo sa pogonom na sva četiri točka trebalo da bude deo naoružanja Vojsku Srbije.

On je kazao da je upravo u fabrici “Brobeni složeni sistemi” u završnoj fazi montaža ovog vozila.

– Ostao je još jedan opit da se obavi, ostali testovi su završeni, a kao što je poznato Tehnički opitni centar veoma rigorozno ispituje naoružanje, pogotovo ovakve složene sisteme od kojih se očekuje značajno popravljanje sposobnosti Vojske Srbije. Očekujemo da se taj proces završi u roku od mesec dana i planira se ugovaranje prvih serija vozila “miloš” tokom ove godine – otkrio je pomoćnik ministra za materijalne resurse Miloradović.

Obuka zavarivača

Direktor fabrike “Borbeni složeni sistemi” Ognjen Oliverić kaže da je na obuci u Velikoj Plani i veći broj radnika koji su došli na obuku u bravarsko-zavarivački pogon došli iz njihove, nove fabrike za mašinsku obradu metala u Kuršumliji.

– Cilj je da radnici ovladaju tehnologijama zavarivanja čime će svoja znanja upotrebiti na izradi oklopnih borbenih vozila “lazar” i “miloš” – naveo je Oliverić.

Savremena konjica

Milan Galović ističe da je slikovito rečeno – oklopni transporter tipa “lazar 3” – konjica današnjih armija.

– Reč je o prevoznom sredstvu pešadijskih odeljenja kojima je namena da brzo stignu na mesto zadatka i reše problem. Prisetimo se da su upravo snage Ruske Federacije koristile slična oklopna borbena vozila da bi u što kraćem roku iz BiH stigle na aerodrom Slatina kod Prištine 1999. godine i zauzele ga pre pripadnika NATO. Pre desetak i više godina bilo je reči o kupovini oklopnih transportera osmotočkaša za potrebe Vojske Srbije, ali sada je jasno da će takvu nabavku dobiti domaća industrija, što je sjajno. Ponekad se mogu čuti neke zamerke na račun “lazara 3” kada je reč o težini i činjenici da nema amfibijska svojstva, ali to su lažne nedoumice. Da li je “lazar 3” najbolji u svetu? Nije. Ali je veoma dobar i naš je, upošljava se naš kadar i pritom ne treba izgubiti iz vida da je neuporedivo jeftiniji nego da kupujemo transportere stranih proizvođača. Nemam nikakve sumnje da će uz dalju modernizaciju ovaj oklopni transporter biti sve bolji i bolji, a lično će me najviše zanimati onaj model koji predviđa montiranje kupole sa ruskim topom kalibra 30 mm – kaže Galović.