Lažni doručak za Koridor 10

0
Proizvodnja 5.500 litara mleka dnevno

Elem, predstavljajući se kao snabdevači hranom radnika na Koridoru 10, Darko Pavlović i Zoran Stoilović, vlasnici firmi iz Kuršumlije i Svilajnca, od mlekare "Veličković" iz sela Alakince kod Surdulice uzeli su robu za 2,5 miliona dinara, a kao garanciju plaćanja ostavili nenaplative menice. Vlasnik surduličke mlekare Miodrag Veličković je zbog toga protiv ove dvojice podneo krivičnu prijavu, protiv njihovih firmi Firmament doo iz Kuršumlije i Dura d.o.o. iz Svilajnca, jer su pod lažnim izgovorom da hranom snabdevaju radnike angažovane na krčenju šuma za potrebe izgradnje trase Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru na prevaru od mlekare "Veličković" uzele robu koju nikada nisu platile, a prodavale je širom Srbije. Mlekara "Veličković" nije jedina koju su ova dvojica "sisovaca" prevarili na jugu Srbije. Među ojađenima je nekoliko poznatih firmi iz Vranja, Hana i Surdulice, ali je Veličković jedini bio spreman da u leto 2014. godine javno govori o tome šta ga je snašlo:

– Želim da javno progovorim o ovoj prevari zato što znam da nisam jedini koga su opljačkali, ali i da bih na ovaj način skrenuo pažnju drugim vlasnicima firmi da vode računa jer je ovo, ljudi moji, ravno organizovanom kriminalu – izjavio je za medije Veličković, vlasnik mlekare koja posluje po evropskim standardima i dobitnik više domaćih i inostranih priznanja za kvalitet.

Sir budzašto

Veličkovići u pogonu

– Predstavnici jedne od ove dve firme, njih trojica, i kuvar koji je navodno razgledao robu, pojavili su se krajem marta, predstavljajući se kao vlasnici firme koja zapošljava oko 300 radnika. Za dvadesetak dana uzeli su sireve, jogurt i druge proizvode naše mlekare u vrednosti od oko 650.000 dinara. Samo nekoliko dana posle fantomskih predstavnika preduzeća Firmament, pojavila se slična ekipa sa istom pričom, firma Dura, koja je za mesec dana uzela robu od 1,5 miliona dinara. Kao garanciju koja bi trebalo da obezbedi naplatu, mlekari su ostavili menice.

Proverom u Agenciji za privredne registre moglo se videti da ove firme poslednje tri godine nisu bile u blokadi, pa je to bilo dovoljno da se otkloni bilo kakva sumnja u ozbiljnost budućih kupaca. Verovao sam u sistem i u zvanične podatke na sajtu APR-a i nisam mogao ni da sanjam o kakvoj se prevari radi – objašnjava Veličković.

On je uvideo da iz dana u dan rastu trebovanja, a nema nikakvih uplata za preuzetu robu. To ga je navelo da zajedno sa svojim saradnicima pokrene svojevrsnu privatnu istragu koja ga je dovela do poražavajućih informacija i skandaloznog otkrića. Naime, ispostavilo se da Pavlović i Stoilović kupuju po Srbiji firme koje su samo registrovane, ali ne i aktivne, pa tako ne postoje nikakvi zvanični podaci da su nekada bile u blokadi ili poslovale sa minusom.

– Kako je danas firmu moguće kupiti za male pare, već razrađen sistem prevare, gotovo pa savršeno funkcioniše. Došao sam do podatka da su ova dvojica bili vlasnici nekih firmi iz Novog Sada i drugih gradova Srbije, i to na kratko, što nas je učvrstilo u sumnji da je reč o prevarantima – ističe Veličković.

Jednog jutra zvao ga je kolega iz Lapova koji ima mlekaru u Velikoj Plani i rekao mu da su Lapovo i Velika Plana puni njegovih proizvoda, da to nema smisla, da se tako nisu dogovorili, da se nikad ranije jedni drugima nisu mešali u tržište.

– Sve mi je odmah bilo jasno, ovi prevaranti su, ispostavilo se, moju robu prodavali maloprodajnim trgovinama severno od Niša po višestruko nižoj ceni, jer su je dobili za džabe. Saznao sam da su sir u kriškama, koji su kod mene uzimali po 330 dinara, prodavali za 200, naplaćujući ga odmah u kešu. To em što urušava moj i ugled mlekare "Veličković" kod kolega i na tržištu, doprinosi i sumnji u kvalitet naših proizvoda. Mi ne pravimo tamo neki sumnjivi sir od koječega, naši proizvodi su poznati i priznati u zemlji i celom regionu, pošteno otkupljujemo mleko od svojih dobavljača, u proizvodnji poštujemo sve standarde priznate u svetu, a onda čujemo da se ovakav proizvod švercuje za 200 dinara – ogorčeno kaže Veličković.

 

Banke kao knjižare

Proizvodi mlekare "Veličković"
 

Kada je video da i plaćanje preuzete robe ove firme odlažu uz najrazličitije izgovore, obećavajući najpre da će platiti sutra, pa opet sutra-prekosutra, probao je da u banci aktivira njihove menice.

– Tu sam doživeo novi šok. Menice su bile nenaplative, a preduzeća već u blokadi. Kada je sam probao da o tome razgovaram sa Pavlovićem i Stoilovićem, shvatio sam iz razgovora da me oni navode da im uputim neku pretnju ili uvredu kako bi imali osnova da me tuže – navodi Veličković. – Nisam ušao u rasprave i odmah sam podneo krivične prijave za prevaru.

Od mleka do kajmaka

Porodična mlekara "Veličković" iz sela Alakince kod Surdulice ima dugu tradiciju u proizvodnji visokokvalitenog mleka i mlečnih proizvoda. Od malog preduzeća sa samo pet zaposlenih i proizvodnjom od 1.000 litara mleka na dan, mlekara "Veličković" se razvila u lidera na tržištu jugoistočne Srbije. Mlekara danas sa 22 zaposlena preradi oko 5.500 litara mleka na dan. Od otkupa, prerade i proizvodnje mleka kao osnovne delatnosti, ulaganjem u tehnologiju, zaposlene i saradnjom sa inostranim stručnjacima razvili su sopstvenu liniju proizvoda. Od 1997. godine uspeli su da asortiman prošire na 11 vrsta proizvoda koje prodaju u sopstvenim maloprodajnim objektima i šire.

Ispostavilo se da jedna menica vredi manje od rolne toalet papira. Banke su u ovakvim slučajevima kao knjižare, prodaju menice nekome ko možda ima samo 5.000 dinara na računu, ne vodeći brigu o tome da za izdate menice fantomske firme nemaju pokriće. Kad građanin hoće da uzme ček iz banke, rade se obimne provere, a u ovakvim slučajevima, važeći Zakon o instrumentima obezbeđenja plaćanja pun je manjkavosti. Bez ikakve logike prodaju menice ovakvim prevarantima i tu prestaje svaka njihova obaveza, skoro pa da su saučesnici u ovakvim delima – ogorčeno priča Veličković.

Mlekara je sada prinuđena da podigne kredit kod banke kako bi pokrila minus u poslovanju od 2,5 miliona dinara, koji će, naravno, vraćati uz kamatu.

Opelješeni i mesari

Petnaestak vlasnika mlekara, mesara, pekara, poslastičara, keteringa, benzinske pumpe, auto-kuće u leskovačkom i vranjskom kraju letos su skoro bankrotirali zbog ovih lažnih biznismena iz Kuršumlije, Svilajnca i drugih mesta širom Srbije. Oni su letos uzeli robu vrednu oko 20 miliona dinara.

– Prevaranti, prema mojim saznanjima, sa sličnom pričom haraju po Leskovcu i okruženju. Naša mlekara nije jedina koja pretrpela štetu. Fantomske firme Firmament i Dura su robu uzimale i od jedne auto-kuće, mesare, benzinske pumpe i veletrgovine suhomesnatim proizvodima, iz Vranja i sa teritorije opština Surdulica i Vladičin Han. Ono što je za nas najbitnije, to je da i u 2015. godinu ulazimo u sudski spor sa prevarantima – završava priču Veličković.

Ovi prevaranti letos su ojadili mnoge privatnike uzimajući robu koju su "plaćali" menicama bez pokrića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here