“Lažu, neću rušiti srpski Hram u Prištini”

0

Mora se legalizovati hram, ali i džamije i aerodrom, kaže Dardan Gaši
 

"Nije istina da sam rekao da će se Hram Svetog Hrista Spasa u Prištini rušiti, niti to mogu reći za bilo koji od 50.000 objekata koji se na Kosovu tretiraju kao nelegalno sagrađeni", rekao je Gaši gostujući u emisiji "Aktuelnost više" na RTK2.

 

Prema novom zakonu, svi su u prilici da dokažu legalnost objekata ili vlasništvo nad zemljištem na kojem su objekti izgrađeni, kazao je Gaši i dodao da je zakon za sve jednak i shodno njemu legalnost će morati pored ostalih da se dokaže i za zgradu aerodroma "Adem Jašari", ali i za više džamija na Kosovu.

 

Gaši je takođe negirao tvrdnje iznete u saopstenju Eparhije Raško-prizrenske da je blokirao rad mešovite Komisije za implementaciju zaštićenih zona. On je rekao da je pauza u radu komisije nastala zbog penzionisanja predstavnika EU koji je predsednik ove komisije, a ne iz bilo kog drugog razloga.

 

Pećka patrijaršija

Pročitajte još:

* Albanci bi da ruše srpski hram u Prištini

* Kosovski ministar se žali zbog "rusko-slovenskog" izgleda Pećke patrijaršije

* Prištini smeta, ali manastir crven već šest vekova

 

Bez odluke dok se ne završi spor na sudu

 Sudski spor između Eparhije Raško-prizrenske i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen hram Hrista Spasa, u toku je i od njegovog ishoda, kao i od odluke opštinskih vlasti, zavisiće i dalja sudbina hrama čija je gradnja stala 1999. godine.

 

"Ovo pitanje je jako osetljivo… i niko ne može da donosi odluke na prečac", rekao je Gaši govoreći o sudskom sporu između Eparhije i Univerziteta u Prištini u vezi sa vlasništvom nad zemljištem na kome je sagrađen Hram.

 

Gaši je rekao i da još nije dobio odgovor na svoj zahtev UNESCO-u za formiranje komisije koja bi preispitala rekonstrukciju Pećke Patrijaršije, i dodao da ne očekuje da će ga uskoro dobiti jer Kosovo nije član UN, a samim tim ni UNESCO-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here