Led doneo mrak, a odneo milione

0
Mrak kao sudbina: Do proleća bez struje
 

Poplave, klizišta i odroni ostavili su u istočnoj Srbiji bez krova nad glavom oko 500 porodica, razorili više stotina kilometara lokalnih i magistralnih puteva i srušili desetak mostova. A nedavni olujni vetrovi, kiše, sneg i led uništili su električne i telefonske vodove u oko stotinu sela i zaselaka u istočnom i jugoistočnom delu države. Šteta, koja je u ovom delu Srbije nakon majske i septembarske katastrofe procenjena na više od milion evra, nakon decembarske pošasti očekuje se da bude višestruko uvećana.

Vanredna situacija u selima knjaževačke opštine, koja su još 30. novembra ostala bez struje, biće na snazi dok električna energija ponovo ne stigne u svaki zaselak, poručio je sa poslednje sednice Skupštine opštine predsednik Milan Đokić.

On je rekao da je tokom poslednjeg nevremena, koje je istočnu Srbiju okovalo ledom i pogodilo veći deo knjaževačke opštine, nastradalo, prema preliminarnim procenama Srbijašuma, više od 30.000 kubika šume i oko 500 hektara voćnjaka.

– To je prva i preliminarna procena na voćnjacima. Uradićemo konačnu procenu i tražiti pomoć od države kako bi pomogli očajnim ljudima čiji je glavni izvor prihoda voćarstvo – kazao je Đokić.

Podsećanja radi, 28 knjaževačkih seoskih naselja ostalo je bez struje i prema Đokićevim rečima stabilizacija snabdevanja električnom energijom ne bila moguća bez podrške Vojske Srbije.

– Od njihovog dolaska krenulo je nabolje i danas nemamo struju još samo u tri sela: Gornjem i Donjem Dejanovcu i Papratni. Sedam sela strujom snabdevamo preko agregata. I ako se neki od njih pokvari, kao na primer u Vlaškom Polju, odmah dovozimo drugi. Dobili smo ih u Sektoru za vanredne situacije iz Beograda, od Vojske Srbije, a i kupili smo agregate manje snage. U sedam sela, agregati će ostati do proleća, jer je trasa elektromreže uništena – žali se Đokić.

Prema prvim procenama, šteta u opštini Kladovo je oko milijardu i 200 miliona dinara na poljoprivrednom zemljištu, infrastrukturnim, privrednim i privatnim objektima, kaže za "Vesti" Jovan Stingić, funkcioner u lokalnoj samoupravi.

– Pošto je budžet opštine Kladovo 650 miliona dinara za iduću godinu, onda se jasno vidi da opština neće moći sama da reši problem. Posebno u Grabovici i Tekiji, gde su najveći problemi – ukazuje Stingić.

Na svu muku i klizišta

Mada u Negotinu još nije završeno saniranje puta Slatina-Urovica, koji je oštetilo klizište tokom septembarskih poplava, novo klizanje zemljišta pojavilo se ovog meseca u Jabukovcu.
– U majskim poplavama najveća šteta je bila na njivama gde je potpuno stradalo više od 90 odsto poljoprivrednih kultura. Septembarska vodena neman pričinila je najveću štetu na infrastrukturi, privrednim i privatnim objektima. Pre desetak dana proradilo je klizište u Jabukovcu koje je već je dostiglo dubinu od oko tri i po metra. Isključena je i ulična rasveta oko klizišta, pošto preti i pad bandera – ispričala nam je Nadica Vasić, zamenica predsednika opštine Negotin.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here