Led, mrak, a sad ponovo poplave

0

Beta
Nadčovečanski napori: Borba sa stihijom u Istočnoj Srbiji
 

A u Knjaževcu je od juče još 10 sela ostalo bez struje, pored 18 naselja i jednog zaseoka koji su već 10 dana bez električne energije.

Dramatično u Svrljigu

Dramatična situacija je posebno u Svrljigu, na jugoistoku Srbije, gde već četvrti dan sneg ne prestaje da pada, a sedam sela u ovoj opštini više od nedelju dana je bez struje. Juče je najteže bilo u Lukovu i Vlahovu. Monteri Elektrodistribucije ručno podižu bandere, jer je teren nepristupačan pa mašine ne mogu da priđu.

– Na terenu je i dalje teško. Radnici Elektrodistribucije pokušavaju da osposobe električnu mrežu, ali to ide veoma sporo zbog snega i leda. Budnim okom pratimo sva dešavanja, non-stop smo na terenu, pružamo pomoć našim Svrljižanima, najviše što možemo – kaže Nebojša Antonijević, funkcioner u opštini Svrljig.

– Na pravcu ka Negotinu na zaobilaznici kod sela Milutinovac bujica je prelila most još u utorak po podne. Voda se sada povlači i saobraćaj se polako normalizuje. Sve raspoložive snage su u pripravnosti, jer je stanje bilo dramatično u noći između utorka i srede. Pumpe za izbacivanje vode u Grabovici rade neprekidno, a spremni smo i za evakuaciju meštana. Srećom za sada to nije neophodno. Problem je i u naselju Velika Kamenica, gde je Kamenička reka odnela privremeni prelaz i trenutno se ne može ući u drugi deo sela. Konstantno se takođe prati stanje u Tekiji i Podvrškoj, jer su i ta mesta bila na meti katastrofalnih septembarskih poplava – raportira za "Vesti" Radovan Arežina, predsednik opštine Kladovo.

Štab za vanredne situacije u Knjaževcu, na čelu sa predsednikom opštine Milanom Đokićem, takođe konstantno prati alarmantnu situaciju na teritoriji ove varoši.

– Ovde je katastrofa. Okovani smo ledom i snegom koji ne prestaje da veje. Dalekovodi i dalje svakodnevno padaju. Bez struje su već 10 dana 18 sela i jedan zaseok, a sad im se pridružilo još 10 seoskih naselja. Tamo su mahom staračka domaćinstva, odsečena su od sveta. Pošto nema struje, nema ni vode jer ne rade pumpe, a i telefonski saobraćaj je u prekidu. Redovno pratimo epidemiološku situaciju, u nekim selima pojavio se stomačni virus. Iz knjaževačkog Doma zdravlja upućene su ekipe lekara i medicinskih sestara u Ponor, Krentu i Mučibabu, zatim u Bučje, Zubetinac, Vlaško Polje, Beli Potok i Svrljišku Toplu – ispričao nam je Đokić.

On napominje da je velika šteta u voćnjacima koji su okovani ledom. Kaže da je veliki broj stabala uništen, od mladih voćki ništa nije ostalo, dok starija stabla liče na stubove, grane su im skroz polomljene.

– U ovakvoj situaciji je najvažnije da su lokalni putevi prohodni. Neprekidno se čiste. Bilo je manjih zastoja, a najkritičnije je na putu prema Miljkovcu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here