youtube.com/Oleg Lokhin

Zadužbina sa imenom Momčila Mome Kapora, koju je osnovala njegova supruga Ljiljana da bi se sačuvala uspomena na poznatog pisca i slikara, trebalo bi da dobije prostor za rad u Karađorđevom parku na Vračaru, u blizini mesta gde je bračni par Kapor stanovao.

Tu bi bio premešten kompletan ambijent u kom je Kapor živeo i radio – njegov atelje, slike, knjige, nameštaj, fotografije, dokumenta, a ova postavka bila bi stalno dostupna javnosti, pišu “Večernje novosti”.

Grad Beograd je za Kaporovu zadužbinu namenio objekat u blizini nekadašnjeg bazena, veličine između 130 i 150 kvadrata, kom je neophodna adaptacija, a u planu je da bude otvoren do marta 2020. godine, kada će biti obeleženo 10 godina od Kaporove smrti.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je za “Novosti” da ideja da se u Beogradu osnuje legat Mome Kapora postoji nekoliko godina, ali do sada nije realizovana jer nije bilo adekvatnog prostora. Vesić kaže da je nedavno predložio Ljiljani Kapor da iskoristi postojeći objekat u Karađorđevom parku ispred koga se nalazi bazen koji je već duže vremena van funkcije.

– Ovaj objekat pripada “Zelenilu”, tako da ćemo naći drugi prostor za smeštaj radnika i opreme “Zelenila”. Objekat će biti rekonstruisan, bazen obnovljen a potom će se tu nalaziti legat Mome Kapora. Srećan sam zato što će Vračar i Beograd posle ulice i skvera Mome Kapora dobiti i njegov legat. Moma je zaslužio da ga Beograd nikada ne zaboravi – rekao je Vesić.

Zadužbinu će voditi Ljiljana Kapor, koja kaže da će posle nje sve što ona poseduje pripasti gradu, uključujući i autorska prava.

– U tom budućem ambijentu Zadužbine moći će da se vidi upravo ono za šta su mnogi zainteresovani i stalno me pitaju, a trenutno nisam u prilici da im pokažem, jer su to stvari koje se nalaze u kući u kojoj živim – rekla je Ljiljana Kapor.

Prema njenim rečima, u budućem prostoru Zadužbine odvijaće se i druge aktivnosti, odnosno zadužbina bi funkcionisala kao neka vrsta kulturnog centra Vračara, u kome bi bile organizovane književne večeri, promocije, koncerti i slično.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here