Nakon velikog „potopa“, akumuliranjem vode u jezeru Modrac, isplivala je zanimljiva legenda o mladoj i lepoj udovici koja je zajedno sa voljenim suprugom ostala pod vodom, na dnu jezera.

U gotovo svakom kraju može se čuti ili pročitati neka od zanimljivih narodnih predanja koje su se vekovima prenosila sa generacije na generaciju, ili kako se to najčešće upražnjava reći, „sa koljena na koljeno“. Obično su to legende o mističnim grobljima, pećinama, nastancima imena gradova i seoskih naselja. Jedna od zanimljivijih legendi u lukavačkom kraju vezuje se za mističnu „Belu djevojku“ i akumulaciono jezero Modrac.

Prema nekim kazivanjima legenda datira iz vremena kada je preusmeravanjem toka reke Spreče došlo do potopa doline i nekadašnjih naselja koja su ostala pod vodom. U velikom potopu, 1964.godine, nastalo je jezero dugo 12 kilometara, u proseku široko 14 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.

Šta kazuje legenda?
Prema svedočenjima ovdašnjih stanovnika i sačuvanim beleškama, pre punjena vodom akumulacionog jezera stanovnici su izmešteni na drugu lokaciju, a iseljena sela su se našla pod vodom.

Jedna od legendi kazuje da se na kraju potopljenog naselja nalazila kuća u kojoj je živela mlada udovica, koja nije pristala da se odseli jer se u blizini kuće nalazio mezar njenog prerano preminulog supruga kojeg ni mrtvog nije želela da napusti.

Pre potapanja doline sve je detaljno pretraženo, ali od mlade udovice nije bilo ni traga ni glasa. Predaja dalje kazuje da se žena krila kako je niko ne bi mogao pronaći i silom odvesti od njenog ognjišta i njenog voljenog supruga. Tako je i bilo, predpostavlja se da je zajedno sa svojim voljenim ostala na dnu jezera.

Duh udovice
Nakon velikog potopa pojavila se priča, koja se brzo nadaleko pročula, kako se pojavio duh mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji prolazi pored jezerske vode.

Ukazanje “Bele žene”, kako su mističnu ženu nazvali, neki od očevidaca su posvedočili da je brzo nestajala iz vidokruga čim bi se neko okrenuo da je bolje vidi. Neki su kazivala kako su je viđali kako stopira vozačima i maše prolaznicima, a neki kako se kupa gola u jezerskoj vodi.

Navodno neki su je viđali u beloj haljini i raspletenih kosa. Bilo kako bilo, duh mlade žene ili plod bujne mašte sačuvali su ovu zamiljivu legendu od zaborava.

Noćno ukazanje
U jednoj od priča, koja se vezuje za mističnu ženu sa jezera Modrac, pominje se neznani mladić koji se prevozio čamcem preko jezera na drugu obalu. Bila je mrkla noć kada se pojavila “Žena u belom”. Bila je bez odeće na sebi. Ujutro su mladića našli kako sedi u čamcu. Od straha je navodno izgubio glas a rukama je “objašnjavao” što ga je snašlo u gluho doba noći.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here