Legendarni košarkški trener Dušan Duda Ivković izjavio je da je ponosan i srećan što je ceo životni vek ostao vezan za SD Radnički sa Crvenog krsta.

Ivković, uz brata Slobodana, jedna je od najvećih trenerskih legendi koje su potekle iz sportskog društva sa Crvenog krsta, koje danas slavi 100 godina postojanja.

– Danas je jedinstven jubilej u Srbiji kada su sportska društva u pitanju. Čast mi je što mogu da razgovaram o tome, jer zbog vanrednog stanja mi ne možemo da sprovedemo proslavu na način na koji to jubilej zaslužuje – rekao je Ivković Tanjugu.

– Kao čovek koji ceo životni vek pratično proveo vezan za Radnički, gde sam i počeo da igram košarku i da radim kao trener, srećan sam i ponosan što sam ostao veran tom sportskom društvu. Tačno je da sam bio i trener Partizana i njegov sam veliki simpatizer i navijač, ali moje srce i moji koreni su ostali u Radničkom.

Kao predsednik organizacionog odbora za proslavu stogodišnjice, Ivković ističe da su u SD Radnički sebi postavili cilj da naprave veliku manifestaciju, na kojoj bi bila dodeljena odlikovanja sportistima i klubovima, kao nosiocima medalja sa velikih takmičenja.

Sve planove pokvarila je pandemije korona virusa, zbog koje u Srbiji uvedeno vanredno stanje, a svečanost otkazana.

– Zamisao je bila da napravimo da Radnički bude vrhunsko sportsko društvo u Beogradu i Srbiji i u narednih 100 godina. To je bila neka naš glavna ideja, a cela ova 2019/20 bila je zamišljena kao godina proslave Radničkog. Bilo je u planu da se posadi 100 sadnica za dosadašnji jubilej i 100 sadnica za narednih 100 godina – objašnjava Ivković.

Dodaje da je bilo planirano i postavljanje ploče na Terazijama članovima SD Radničkog koji su izgubili živote.

– U planu je bilo i postavljanje venca na spomenu ploču na dom SD Radničkog u ulici Vojvode Šupljikca 31 na Crvenom krstu. To ćemo sutra da obavimo na Crvenom krstu, jer danas nije dozvoljeno kretanje. Takođe sutra će sportisti Radničkog u znak proslave da budu dobrovoljni davaoci krvi u Zavodu za transfuziju.

Centrala manifestacija trebalo je da bude održana danas u 12 sati u Narodnom pozorištu u Beogradu, na kojoj bi bila dodeljena priznanja i odlikovanja zaslužnim članovima, klubovima i sportistima.

– To nije moglo da se izvede i tražiće se prva sledeća prilika da se to organizuje. Organizacioni i upravni oddbor uložili su ogroman trud, a vrhunac je rušenje trenutnog objekta i postavljanje kamena temeljca za podizanje novog sportskog centra Radnički. To je projekat koji je ušao u budžet za 2020. godinu, a velika je čast da je pokrovitelj predsednik Srbije Aleksandar Vučić – kaže bivši selektor Srbije.

Za ulazak u drugi vek postojanja, Ivković za svoj Radnički ima nekoliko želja.

– Moje želje bi bile da sport kao ideja treba da zbliži ljude i da u Radničkom učestvuje omladina svih profila i da se ostvare vrhunskui rezultati. Želim i da se ponovi 1973. godina kada je Radnički bio prvak države u pet kategorija. To je bio redak podvig. Moja velika želja je da Radnički bude jedno sportsko društvo u kom će i u narednih 100 godina omladina imati gde da se bavi sportom. Voleo bih da se stvore takvi uslovi koji će omogućiti stvaranje vrhunskih sportista – rekao je Ivković, koji je kao posebnu želju apostrofirao košarkašku titulu.

“Pošto sam košarkaški trener, želeo bih da košarkaši budu prvaci države kao što su bili 1973. godine”, zaključio je Ivković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here