Printscreen/Instagram
Ali Daei

Bivši iranski reprezentativac Ali Daei (53) osuđen je na smrtnu kaznu zbog učešća u protestima zbog smrti Mahse Amini (22), koja je uhapšena u Teheranu jer je nosila “neprikladnu odeću”, preneli su azerbejdžanski mediji.

Relevantni svetski mediji nisu preneli vest da je Daei osuđen na smrt, a rukovodstvo iranske države nije komentarisalo tu informaciju.

On je krajem septembra pozvao iransku vladu da “reši probleme iranskog naroda umesto da koristi represiju, nasilje i hapšenja”. Reformistički list “Hamihan” prenio je da je Daeiju oduzet pasoš zbog onoga što je napisao na Instagramu.

Masovni neredi počeli su u Iranu sredinom septembra, nakon što je Mahsa Amini preminula u pritvoru policije za moral, koja ju je privela zbog “nepropisnog nošenja hidžaba”.

Aminijeva je uhapšena 13. septembra u Teheranu, a njena smrt je objavljena tri dana posle toga.

Daei je bivši kapiten i najbolji strelac u istoriji iranske fudbalske reprezentacije. U dresu Irana od 1993. do 2006. godine na 149 mečeva postigao je 109 golova i apsolutni je rekorder u toj kategoriji.

U klupskoj karijeri je na nešto više od 280 utakmica mrežu tresao 112 puta. Deo karijere je proveo u Evropi i igrao je u Arminiji iz Bilefelda, minhenskom Bajernu i berlinskoj Herti.

1 COMMENT

  1. Kao što je neko rekao, kad ubiješ jednog, to jr zločin, kad ubiješ hiljade, to je statistika! Saudijci, ne znak, koliko su imali javnih, grupnih pogubljenja, pa ništa, a ovo je sad tema dana! Da o Americi i ne govorimo,tamo jih tamane kao vaške!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here