Poseta Aleksandra Đorđevića košarkaškom kampu “YUBAC” izazvala je veliku pažnju na Kopaoniku, kako kod dečaka i devojčica na kampu tako i ostalih turista na jednoj od naših najlepših planina.

 

Legendarni srpski i jugoslovenski trener Vlada Đurović, dugi niz godina je jedan od glavnih trenera na ovom kampu, pomno je pratio selektorovo predavanje mladim kamperima pa se odlučio da i on postavi neko pitanje.

– Sale, stvarno me ovo zanima – počeo je sadašnji predsenik OKK Beograda.

– Igrao si dugo u inostranstvu, promenio si najmanje dvadesetak trenera i zanima me od koga si najviše naučio? Ko ti je ostao onako baš u sećanju, ali ne možeš da kažeš da si od svakog nešto naučio! Možeš da nam kažeš samo dva trenera, jednog koji je najviše uticao na tvoju igračku karijeru i drugog koji je najviše uticao na tvoju trenersku karijeru – upitao je Đurović.

– Pošto ste mi već zabranili da odgovorim onako kako sam mislio da odgovorim, moraću da nabrojim trenere sa kojima sam radio i da Vam otkrijem otprilike neku karakteristiku koju su mi oni ugradili – počeo je selektor Srbije.

– Kada sam imao 10 godina, verovali ili ne ali moj prvi trener je bio Božidar Maljković, jedan od najtrofejnijih trenera u Evropi! Evo kako je on tada izabrao ekipu, i mene naravno…

Prvi trening nas 40 u sali i radimo tehniku, klasika leva-desna ruka, skoči-šutni ovo ono… U jednom trenutku odvoji nas 25 na stranu i odjednom izvadi fudbalsku loptu, spusti i sutne ka nama, a mi deca došli na trening zbog košarke a on nam daje da igramo mali fudbal, ništa nam nije jasno!

Krenemo da igramo i on na osnovu toga izabere nas 15-20, i eto, odatle je krenula ta neka škola koja je meni utkana u glavu, vezana za koordinaciju pokreta koja je jedna od ključnih stvari koju igrač mora da ima da bi igrao košarku – prisetio se Đorđević svojih početaka.

– Kada sam imao nekih 15-16 godina u Partizanu mi je pokojni Bora Džakovic bio trener, on me je iz juniorske kategorije zajedno sa mojim sadašnjim asistentom Jovicom Antonićem prebacio u prvi tim.

Sa njim je radio legendarni profesor Aca Nikolić, učitelj mnogih naših trenera. Od njega smo naučili ono što je sada najbitnije za igranje vrhunske košarke a to je inistiranje na detaljima, maksimalno i fanatično ponavljanje dok se neki detalj ne dovede do perfekcije – rekao je Sale pa nastavio:

– Da ne pominjem sada sve trenere, tada je npr. dugo u Partizanu bio i Duško Vujošević koji je sa nama mnogo radio na individualnoj tehnici, satima i satima baš svakog dana.

Posle sam imao sreću da me trenira moj tadašnji saigrač a onda i trener – Željko Obradović, koji je za mene najbolji trener u Evropi u ovom trenutku!

I on je zajedno radio i profesorom Nikolićem, i ponovo smo onako fanatično radili sa mnogo ponavljanja što je donelo neke veoma dobre rezultate.

Prisetio se sadašnji selektor i onih koji su njemu bili treneri u nacionalnom timu.

– Imao sam sreću da sarađujem sa Svetislavom Pešićem u juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije, Krešimir Ćosić me je ubacio u seniorsku reprezentaciju kada sam imao nekih 19 godina… Radio sam i sa Dudom Ivkovićem u reprezentaciji…

Učio je Sale i od najboljih na njegovoj poziciji…

– Za trenera sam imao i vrhunskog plejmejkera, jednog od najboljih u istoriji naše košarke, Moku Slavnića, koji je radio direktno sa mnom na terenu, i za nekih godinu dana mi je utkao te neke plejmejkerske tajne koje su mi kasnije dosta značile.

Selektor naše reprezentacije se prisetio saradnje i nekoliko inostarnih legendarnih trenera:

– Majk D’Antoni mi je bio trener u Milanu, to su bile dve moje fantastične sezone, možda i moje najbolje sezone u inostranstvu. Uživao sam igrajući tu jednostavnu košarku koja je bila izuzetno efikasna.

– Jedan od trenera koji je možda najveći učitelj košarke od svih sa kojima sam imao sreću da radim i da budem u njegovoj ekipi je sadašnji trener Albe iz Berlina Aito Garsia Renese. Kod njega sam bio par godina u Barseloni i on je pravi učitelj košarke čak i na profesionalnom nivou, jako jako dobar trener a naročito za one koji ulaze iz juniorske u seniorske košarku.

– Serđo Skariolo, selektor Španije… Ove sezone je osvojio NBA titulu kao pomoćni trener Toronta, bio je moj trener i u Realu i u Bolonji i sa njim sam imao fantastičnu saradnju.

– Imao sam sreću da radim sa mnogo vrhunskih trenera, velikih imena i od svakog sam nešto naučio! Sada moram da kažem „onu“ dvojicu sa početka, mislim da su to svakako Željko Obradović i Majk D’Antoni – zaključio je selektor srpskih košarkaša!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here