Prikaz stripa “Leglo strave – Edgar Alan Po” Ričarda Korbena i Riča Margopulosa u izdanju Darkwood-a

Edgar Alan Po (1809-1849) je bio američki pisac, pesnik, književni kritičar i teoretičar. Njegova dela, prevashodno pripovetke i pesme objavana su širom sveta, na mnogim jezicima, a ona su postala obavezna lektira u mnogim školama širom sveta. Prema njima su rađeni filmovi, ali neka od njih su doživela i stripske adaptacije.

Zbirku kratkih stripova, autora Ričarda Korbena i Riča Margopulosa inspirisanih pričama i pesmama Edgara Alana Poa, objavila je izdavačka kuća Darkwood 2014. godine. Album nosi naziv “Leglo strave” i peti je po redu u ediciji “Jezovnik”. Inače, ove stripske adaptacije Poovih dela su prvi put objavljene 2006. godine od strane američke, izdavačke kuće Marvel.

Obrađene pesme u ovoj knjizi su “Gavran”,”Usnula”,”Crv osvajač”, “Duhovi mrtvih”, “Eulalija”, “Jezero”, “Israfel”, “Najsrećniji dan”, a priče su “Izdajničko srce” i “Berenisa”.

Korben i Margopulos su inspirisani Poovim pričama i pesmama stvarali savremene adaptacije dela. Dakle, samo okruženje je savremeno, što se lako može uočiti na osnovu crteža. Pištolji, automobili, savremene stomatološke ordinacije, gliseri i slično. Sve su to nepoznate stvari za izvorni tekst autora koji je živeo u prvoj polovini devetnaestog veka. Stripovi su urađeni na dva načina. Neki predstavljaju čisto oslikavanje pesama, zapravo u oblačićima i opisima radnje prenose se stihovi pesme u celosti, eventualno ponekad neki od likova kaže nešto izvan izvornog teksta pesme. Druga vrsta adaptacije jeste ta da se smišlja radnja na osnovu pesme ili priče, da se likovi nalaze u interakciji jedni sa drugima, a da je radnja zapravo samo inspirisana konkretnim delom Edgara Alana Poa.

Črtež Ričarda Korbena je različit od priče do priče. Pre svega moramo napomenuti da su sve priče i pesme, koje su adaptirane u strip u ovom albumu žanrovski gledano horor, što je osnovna odlika rada E. A. Poa. To je razlog što su crteži mračni, dekori i pozadina su detaljni, ali veoma sablasni. U nekim stripovima se stiče utisak da su likovi rađeni u nekom 3D animatoru, takva je perspektiva kada se gleda na njih. Stil je polu-karikaturalan.

Ričard Korben je jedan od najcenjenijih crtača stripova strave i naučne fantastike. On je postao poznat po kratkim horor pričama objavljivanim u časopisima “Creepy” i “Eerie”, a neke od njih možete pronaći u drugom albumu edicije “Jezovnik” u izdanju Darkwooda. Radio je i za časopis “Heavy metal”. Najpoznatija dela su mu “Bladstar”, “Den”, “Svet mutanata” i “Kuća na granici”.

Scenarista Rič Margopulos je poznat po radu na strip adaptaciji E. A. Poovih priča i pesama.

Važno je napomenuti da je ime “Leglo strave”, koje nosi i ova knjiga u izdanju Darkwooda, i naziv horor časopis koji je izdavačka kuća Marvel objavljivala sedamdesetih godina XX veka.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here