pixabay.com

Istraživanje naučnika nemačkog Instituta Maks-Plank pokazalo je da su ekstrakti slatkog pelina aktivni protiv virusa SARS-kov-2 i da mogu pomoći obolelima od korone.

Ova lekovita biljka u Hercegovini često raste kao samonikla, a počela je da se uzgaja i na bioosnovi.

Petar Mihić iz Ljubinja jedini u BiH na organski uzgaja upravo slatki pelin, višestruko lekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lek protiv malarije.

– Kada se u Hercegovini pre nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je, takođe, lekovita biljka, ja sam želeo da uzgajam nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cenio pelin u lečenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina – kaže Petar Mihić.

Dr. med. spec Andrea Jurić za Dojče Vele kaže da su se sa mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u lečenju covida-19 lekari upoznali tokom pandemije.

– Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije covida 19. Smatram da bi bilo veoma korisno sprovesti dodatne kliničke studije po ovom pitanju – kaže Jurićeva.

Inače, listovi biljke slatkog pelina najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here