EPA/Valdrin Xhemaj

Tokom poslednjih meseci možemo čuti o raznim neobičnim i čudnim simptomima koji upozoravaju na infekciju Covidom-19. Gubitak mirisa i ukusa spadaju među najčešće. Trajni metalni ukus je manje poznat simptom koronavirusa i zove se disgeuzija. Izmenjeno čulo ukusa inače može imati širok raspon uzroka koji mogu biti privremeni ili dugotrajni.

Studija objavljena u Nacionalnoj zdravstvenoj biblioteci SAD istražila je simptome Covid-19.

“Za mnoge ljude oboljele od virusnih infekcija gornjih disajnih puteva, iskustvo jedenja hrane i percipiranja ukusa često je otupljeno zbog rinitisa, nosne opstrukcije ili direktne virusne povrede mirisnog neuroepitela”, navode lekari koji su se posebno fokusirali na jedan slučaj koji su izneli u studiji.

“Pedesetdevetgodišnja Afroamerikanka kolima hitne pomoći je prevezena u bolnicu 29. marta 2020. Nekoliko dana je osećala otežano disanje, umor i gubitak apetita. Otprilike nedelju dana pre prijema pacijentkinja je počela da oseća smanjeni apetit i nezainteresovanost za hranu. Pri jedenju hrane u kojoj je inače uživala osećala je metalni ukus. Pozitivan nalaz na koronavirus dobila je 2. aprila 2020”, opisali su.

Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije ističe da metalni ukus može biti simptom različitih stvari i da lečenje zavisi od uzroka.

“Uobičajeni uzroci su bolesti desni, uzimanje lekova poput antibiotika, prehlada, infekcija sinusa ili drugi problemi disajnih puteva”, kažu lekari.

Ako uočite ovu nuspojavu, posavetujte se sa svojim lekarom u vezi sa daljim koracima i lečenjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here