Lekarska greška nije definisana zakonom

0

Pacijenti, prema važećem zakonu, samo mogu da traže odštetu od ustanove
 

U saopštenju se navodi da ponude za kolektivna osiguranja koje daju neke renomirane evropske agencije nisu primenjive kod nas, jer one podrazumevaju samo pomoć u pravnim savetima, sudskim troškovima i naknadi štete, a sve u granicama dogovorenih finansijskih vrednosti.

DLFS podseća da se ugovaranje u evropskim zemljama vrši na nivou ustanove, koja je tako motivisana da poseduje dobar tim pravnika i ima visoke kriterijume za kontrolu kvaliteta sopstvenih kadrova i usluga da bi sprečila nepotrebno trošenje finansija na isplate odšteta pacijentima.

Prema važećim zakonima, u Srbiji jedini način da pacijent realizuje svoje pravo je taj da traži odštetu od ustanove u kojoj mu je naneta šteta.

 

Međutim, još se niko nije setio da to uradi, što nikako ne znači da lekar treba da plaća iz sopstvenih sredstava, jer je ugovorom o radu vezan za ustanovu, što znači da sistem kolektivne odgovornosti nije ukinut.

"Radi interesa pacijenata, smatramo da je neophodno što pre angažovati stručne timove lekara i advokata koji će znati kako da pristupe toj oblasti, definišu je i primene u praksi da bi se potencirao kvalitet rada u struci, a lekari i pacijenti oslobodili nepravdi koje ih vrebaju u ovako nesređenom sistemu odgovornosti", piše u saopštenju Društva lekara i farmaceuta Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here