Lekove za smirenje svakodnevno pije 100.000 ljudi u Srbiji

0

Sedativi nam postali deo svakodnevice (Foto: Ilustracija)
 

Prema Nacionalnom istraživanju o stilovima života stanovništva Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” u protkelih godinu dana sedative i hipnotike koristilo čak 22,4 odsto ispitanika, piše ”Telegraf”.

 

Dr Biljana Kilibarda, šef Odeljenja za monitoring i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci Instituta ”Batut”, pri prezentovanju istraživanja istakla je da su žene čeći korisnici ovih lekova.

 

”Sedative i hipnotike mnogo češće svakodnevno koriste žene nego muškarci, i to 13,9 odsto muškaraca i 30,9 odsto žena. Takođe, ove lekove češće koriste starije osobe”, istakla je dr Kilibarda.

 

U prilog ovom podatku ide i činjenica da je tokom 2012. godine na recept izdato 6.932.840 kutija lekova za smirenje. Statistički gledano to je između 20 i 30 tableta po osobi. U anksiolitike koje naši građani piju spadaju: ”bromazepam”, ”dijazepam”, ”lorazepam”, ”ksalol”, ”sedabenz”, ”zaksol”.

 

Propis koji je stupio na snagu 2011. godine, a koji kaže da izabrani lekar anksiolitike može da izdaje najduže tri meseca, a posle mora da uputiti pacijenta kod psihijatra urodio je plodom, a na to ukazuje podatak da je 2011. godine na recept izdato čak 9.437.778 kutija ovih lekova.

Da nije u pitanju samo to što su se pojedinici navikli na određene lekove govori i činjenica da je od početka godine na bolovanje zbog depresije otišlo čak 1.188 ljudi, dok je tokom cele prošle godine zbog ove bojke sa posla odsustvovalo čak 4.880 osoba.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here