Unsplash

Ako ste u poslednje vreme primetili nakupljanje kilograma, “krivac” bi mogao da bude neki od lekova koje možda pijete.

– Svi lekovi imaju različite nuspojave, uključujući neke koji mogu dovesti do povećanja telesne težine – kaže Šaili Gandi, potpredsednica farmacije u “SingleCare”.

Ona smatra da je uvek važno da razgovarate sa svojim doktorom ili farmaceutom o novom leku i njegovim nuspojavama kako biste razumeli kako on potencijalno može da utiče na vas.

Ako vam je lekar prepisao neki lek, nemojte da prestanete da ga pijete na svoju ruku. Ali, uvek sa svojim lekarom možete da razgovarate o onom što vas brine, pa tako i o nuspojavama.

– Ako imate određeno stanje zbog kojeg bi dobijanje kilograma moglo negativno da se odrazi na vaše zdravlje, razgovarajte sa lekarom kako biste saznali da li je dostupna neka druga opcija – savetuje Gandi.

Beta-blokatori

Beta-blokatori se najčešće prepisuju osobma koje imaju visok krvni pritisak i srčane probleme, ali i za lečenje migrene, anksioznosti i glaukoma. Osobe koje uzimaju beta-blokatore mogu da dobiju između dva i tri kilograma, navodi klinika Mejo.

Dodaju da ako uzimate beta-blokatore zbog srčanih problema i nakupite više kilograma, to bi mogao da bude znak da se nakuplja tečnost, a zbog toga bi obavezno trebalo da kontaktirate lekara.

“Vaš lekar može da vam pomogne i odredi da li je dobijanje kilograma posledica nakupljanja tečnosti koja se može pojaviti kod srčanog zastoja“, pišu stručnjaci.

Insulin

Osobe koje imaju dijabetes svakodnevno uzimaju insulin, a to može lakše pretvarati šećer u mast ako preterate sa slatkišima. Budući da uzimanje lekova u ovom slučaju nije izborno, pazite da ograničite slatku hranu i piće ako ne želite da se udebljate.

Kortikosteroidi

Kortikosteroidi su lekovi koji pomažu kod smanjenja upala, a mogu da prouzrokuju debljanje jer dok ih uzima, osoba ima povećan apetit i može doći i do zadržavanja tečnosti.

Što je veća doza steroida i što se duže uzima, veća je verovatnoća da će se osoba udebljati. Ako ih uzimate nekoliko dana ili nekoliko nedelja, obično se ne javljaju značajne nuspojave.

Dobra vest je da se težina obično smanji u periodu između šest meseci i godinu dana nakon prestanka uzimanja lekova.

Lekovi protiv napada

Osobe sa epilepsijom ili sličnim stanjima mogu da imaju povećan apetit ako uzimaju lekove kao što su gabapentin, pregabalin i vigabatrin.

Ako pacijent uzima jedan od ovih lekova, može da primeti da počinje da dobija kilograme. Ako pacijentu ne odgovara lek, trebalo bi da razgovara sa svojim lekarom o prelasku na lekove za epilepsiju koji su povezani sa gubitkom težine ili su neutralni kad je u pitanju težina.

Antipsihotici

Antipsihotici se obično koriste za lečenje šizofrenije i bipolarnog poremećaja, a jedna od nuspojava koju mogu da imaju jeste debljanje, piše Best life.

Olanzapin je jedan od antipsihotika koji može da prouzrokuje debljanje, a lurasidon i ziprasidon su među onima za koje se smatra da imaju manju verovatnoće da će dovesti do dobijanja kilograma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here