pixabay.com

Prema novim smernicama “American College of Physicians”, stariji muškarci kojima nivo testosterona tokom godina opada, trebali bi za lečenje seksualne disfunkcije da dobijaju jedino testosteronsku zamenu.

Prodaja raznih tretmana sa niskim ili zamenskim testosteronom od 2001. do 2011. godine je utrostručena, i to podstaknuta oglašavanjem sa kojim potrošačima obećava da će im jačati vitalnost i libido – s testosteronom u obliku flastera, gelova, tableta i injekcija.

Taj se trend od 2013. menja jer su objavljena ispitivanja koja ukazuju na to da ti tretmani nose rizik od moždanog i srčanog udara, a 2016. je i Američka Agencija za hranu i lekove naložila proizvođačima da moraju na nalepnicama proizvoda da upozore na rizike povezane sa srcem i mentalnim zdravljem.

“Ti lekovi su i dalje veoma popularni, najviše zbog televizijskih oglasa i raznih oglašavanja”, kaže predsednik “AmericanCollege of Physicians” (ACP) dr Robert Meklini dodaje da je prevelik broj reklama koje obećaju “izvor mladosti”.

ACP je tako svoje preporuke razvio na osnovu najnovijih dokaza o bezbednosti i delotvornosti lečenja testosteronom kod muškaraca sa niskim nivoom ovog hormona koji je povezan sa njihovim godinama starosti.

Studije su proučavale delotvornost tretmana za seksualnu funkciju, fizičku spremnost, kvalitet života, vitalnost, depresiju i ozbiljne nuspojave poput srčanih bolesti, moždanog udara i povećanog rizika od smrti.

Nivo testosterona inače opada oko 1,6 odsto godišnje, počevši od sredine 30-ih. Oko 20 odsto muškaraca starosti od 60 i više godina ima nizak testosteron, a taj se broj povećava na 30 odsto za muškarce u 70-ima i na 50 odsto za muškarce u 80-ima.

Na osnovu pregleda, ACP je utvrdio da muškarci sa niskim testosteronom koji je povezan sa starenjem imaju malu korist od tretmana.

Zaključili su i da nema dovoljno dokaza da ovi lekovi povećavaju rizik od karcinoma prostate ili smrti, a lekari kažu da će tek za nekoliko godina imati i dokaze o njihovom uticaju na kardiovaskularne bolesti i karcinom prostate.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here