Youtube/IIEA
Štefan Lene

Austrijski ekspert za evropska pitanja Štefan Lene kaže da kriza izazvana koronavirusom značajno slabi EU i dodaje da je nastupilo “vreme nacionalnih država”.

– Pravno gledano to je tako jer su u nadležnosti država zdravstvena i ekonomska politika, a psihološki zato što je u krizi ”nacionalna košulja” bliža od ”evropske suknje” – objasnio je Lene u izjavi agenciji APA.

Ekspert briselske Karnegi fondacije za međunarodni mir (CEIP) naglašava da građani od svojih premijera očekuju “vodstvo”, dok gotovo to niko ne očekuje od evropskog osoblja.

EU u upravljanju krizom daje doprinos time što pravila za državnu pomoć i budžetsku disciplinu suspenduje, kao i time što daje veći prostor članicama za akcije spasavanja.

– Izuzetak je, kao i u finansijskoj krizi, Evropska centralna banka, koja osigurana preživljavanje finansijskog sistema – podvlači Lene.

Kriza je već potpuno izbacila iz primene Šengenski sporazum, a sada preti i da teško “ošteti” zajedničko tržište, konstatovao je i zaključio da će obezbeđenje prekograničnog lanca proizvodnje biti odlučujuće u sprečavanju daljeg ekonomskog pada.

Lene je ukazao i na to da ponašanje vlada zemalja članica trenutno varira između “nacionalnog egoizma”, kao što su odluke o zatvaranju granica i zabrane izvoza medicinske opreme, do pomoći najteže pogođenoj članici Italiji.

– Razumljivo je da stres u krizi svaku vladu navodi najpre da misli o svojoj zemlji, ali ekonomska i društvena umreženost EU zahteva uzimanje u obzir i interesa drugih. Tu mora biti više urađeno – poručuje Lene.

Što se austrijskog upravljanja krizom tiče on smatra da je ono “primerno”, ali ocenjuje i da je talas infekcije koji je pošao od skijaškog centra Išgl značajno naneo štetu imidžu Austrije.

Lene naglašava da je koronavirus kriza vanredna situacija koja će za par meseci biti prevaziđena.

– Za proces ekonomskog oporavka potom će EU imati važnu ulogu. Možda ćemo narednih meseci naučiti neke lekcije i sprovesti reforme EU u pravcu veće solidarnosti i održivosti – kazao je on.

2 COMMENTS

  1. Naravno da je tako i oduvek je tako bilo. Srbija nikada ne sme da prizna nezavisnost Kosova i Metohije ni po koju cenu. Ako prizna tu teritoriju je izgubila prakticno zauvek, a EU ce se raspasti, pa i sada se raspala i ne mogu da sastave kraj sa krajem. Ostace velika Nemacka sa Austrijom, mala i nikakva Francuska posto nikada nista nije ni bila, Italija ode naravno ka cetvrtom rajhu, Velika Britanija ostaje uz Amere i bice sve isto kao i pre i posle drugog, a Bogami i I svetskog rata. Ajde jovo nanovo

  2. Samo je pitanje dana kad ce se Evropa raspasti. Ta nerealna ideja je imala samo jedan – prikriveni – cilj. Ujedinjenje Nemacke, vracanje njene dominacije i njeno prosirivanje bez rata. Glupi, naivni i kupljeni politicari olako se odricu delova zemlje, samo da bi usli u tu trulu Evropu. Nacionalne manjine ih podrzavaju. Srpski narod se ne pita!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here