pixabay.com

Amurski tigar i dalekoistočni leopard praktično su spaseni od pretnje potpunog izumiranja, prvenstveno zahvaljujući ruskim državnim programima za razvoj nacionalnih parkova „Amurski tigar“ i „Zemlja leoparda“ i aktivnostima organizacija za zaštitu prirode, izjavio je direktor amurskog ogranka Svetskog fonda za divlje životinje Rusije Petar Osipov.

– Naše glavne vrste već se nalaze ispod opasne crte. Broj tigrova se povećao. Prema podacima centra ‘Amurski tigar’, radi se o 580 jedinki. Smatramo da ih ima od 540 do 580. Trenutno imamo zadatak da se izvrši kompletno prebrojavanje kako bi se konačno saznao broj jedinki. Takođe je van opasne crte još jedna retka vrsta predatora. To je još jedna velika mačka – dalekoistočni leopard… Ali prerano je za opuštanje – rekao je Osipov za Sputnjik na marginama Istočnog ekonomskog foruma.

On je primetio da je sada celokupno stanište dalekoistočnog leoparda u Rusiji uključeno u teritoriju Nacionalnog parka „Zemlja leoparda“.

Prema privremenom popisu u Nacionalnom parku živi oko 110 leoparda.

Osipov je objasnio da životinje ne znaju za granice. I tigrovi i leopardi mirno prelaze iz Rusije u Kinu i obrnuto. Prema njegovim rečima, u Kini je stanište ovih mačaka veće, ali u Rusiji ima manje stanovnika, a šume su bogatije potencijalnim plenom, što je važno za podizanje potomstva.

On je napomenuo da je na teritoriji Kine nedavno otvoren park tigrova i leoparda, broj kopitara raste, pa postoji nada za povećanje broja tigrova i leoparda i sa druge strane ruske granice.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime