Vesti
Presrećni: Zoran Filimonović sa suprugom i decom na novom trosedu

Nakon asfalta koji je ovog leta stigao do zabitog Muhova na Goliji, u ovo polunapušteno planinsko selo ovih dana zajedno sa snegom i prvim mrazevima stigla je još jedna velika radost u porodici Zorana Filimonovića. Ova siromašna i višečlana familija, kojoj su tokom leta i jeseni naši čitaoci i donatori slali vredne priloge, zahvaljujući i humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe, uselila se u potpuno adaptiranu, dograđenu, utopljenu i najosnovnijim nameštajem opremljenu kuću. Presrećni domaćini Zoran i Špresa Filimonović još tačno ne znaju koliko je sve koštalo. O tome se mnogo i ne raspituju, ali dobro znaju da za njih i njihovu decu počinje novi život. Više se neće smrzavati, a Ivana, Milodarka, Ivan, Milica i Martin imaće gde da se igraju, uče i pišu domaće zadatke. Raduju se i supruga i dve devojčice Zoranovog pokojnog brata, kojima je takođe sređen i opremljen stan na drugom spratu kuće. Raduje se i humanitarac Hido Muratović koji je prvi, nakon teksta u “Vestima”, obišao porodicu Filimonović i pozvao dobre ljude da joj pomognu.

– Ovo je još jedna velika akcija na ovim prostorima koja je uspešno privedena kraju. Ostalo je da Zoranu i Špresi stignu sudopera i još neke sitnice, pa da sve bude onako kako su želeli. Sve do početka ove godine samo su maštali o tome. Još ne znamo tačno koliko je sve koštalo, negde između 15.000 i 20.000 evra. Hvala svima koji su im pomogli. Ova deca i sva druga siromašna deca zaslužuju da imaju bar najosnovnije uslove za život. Filimonovići ih sada imaju, mislim da sada više nema razloga da napuštaju svoje selo – ističe Muratović.

Kada smo u martu ove godine, dok je Golija još bila pod snegom, prvi put posetili siromašno Muhovo, Zoran i Špresa (Albanka iz Skadra) živeli su u jednom sobičku kuće bez vrata i prozora, a tokom noći deca su se smrzavala, često i plakala.

– Sve je to sada prošlost koju želimo da zaboravimo. Presrećni smo, jer sada imamo svoj topli dom kojim se ponosimo. Imamo i kupatilo koje nam je bilo san i kome su se deca najviše obradovala – priča Zoran, poslužitelj u lokalnoj osnovnoj školi, koji zbog siromaštva i nemaštine dugo nije mogao da se oženi.

Sreću je našao tek kada je u ove krajeve iz Skadra došla njegova supruga Špresa, a najveće bogatstvo su im njihova deca.

– Naše Muhovo više nije u bespuću. Ne mogu nam više ništa ni veliki snegovi, a ni naša kuća više nije najgora u selu. Deca sada imaju nadu i perspektivu. Sve to omogućili su nam ljudi velikog srca iz celog sveta. Bog neka ih čuva i nagradi njihova dobra dela! – priča Zoranova supruga Špresa.

Svim dobrotvorima, a posebno čitaocima “Vesti” i humanitarnoj organizaciji Srbi za Srbe šalje velike pozdrave i zahvalnost do neba.

Filimonovići na početku akcije

Nije mogao sam

Podsećanja radi, porodica Filimonović nekada je važila za imućniju u Muhovu. Imali su mnogo stoke i ni u čemu nisu oskudevali. Sve je krenulo nizbrdo kada su se razboleli i jedno za drugim poumirali Zoranov otac, majka i brat. Tada je sve stalo, a tek ukrovljena kuća počela je da propada. Sa suprugom Špresom, Albankom iz Skadra, Zoran se grčevito borio da prehrani svoju i bratovljevu decu, da ih školuje i obezbedi im bar najosnovnije uslove za život. Potpuno sam, sa malom platom školskog poslužitelja nije mogao da popravi i životne uslove.

Obradovana: Bajra Suljević

Pomoć za Bajru i Vasviju

Čitaoci “Vesti” ovih prednovogodišnjih dana nisu zaboravili samohranu Novopazarku Bajru Suljević i njenu nepokretnu ćerku Arijetu. Iz Nemačke im je, od našeg anonimnog čitaoca, stiglo 100 evra, a još 100 franaka lično im je uručila Novopazarka koja radi u Švajcarskoj, a trenutno je u rodnom kraju. Donacije će im dobro doći da plate struju i kiriju i nabave potrebne lekove, pelene i hranu. Pomoć od ukupno 120 evra, koju su poslali naši anonimni čitaoci iz Kelna i Sabrikena u Nemačkoj, stigla je i Novopazarki Vasviji Suljević, koja živi sa teško bolesnim sinom Mirsadom i nema nikakva primanja. Još nekoliko naših čitalaca, pristiglih za božićne i novogodišnje praznike, najavilo je posetu baka Vasviji i njenom sinu.

– Bog vam dao, dobri ljudi, sve što poželeli, mnogo ste nam pomogli ove jeseni – poručuje starica.