Đ. Janković
Pokazale umeće i domišljatost: Učesnice Pitijade

Nema lepšeg prizora za ljubitelje pita nego kada se nađe pred postrojenom gomilom pita, slatkih, slanih, lepih za oko, a još lepših za nepce. Tada teško može da odoli i onaj ko ih baš i ne voli, ako uopšte ima takvih, a nova prilika za uživanje bila je nedavno u Domu kulture lozničkog prigradskog naselja Klupci, gde je 12. put održana Pitijada.

Grozdana Đukanović

Ponuda je i ovoga puta bila raznovrsna i domaćice su se pošteno potrudile da poređane pite, slane, slatke, sa kupovnim i domaćim korama, sa uobičajenim, ali i nekim ređim sastojcima koje im daju posebne ukuse. U takmičarskoj konkurenciji bilo je šesnaest pita od zelja, sira, mesa pokažu umeće i domišljatost, zatim krompiruše, pa slatke sa šljivama i orasima… O najboljima su odlučivala dva žirija i posao im nije bio lak. Trebalo je probati svaku pitu, oceniti ukus i izabrati najbolje u jakoj konkurenciji.

Ponuda bila raznovrsna

– Imali smo ukupno tridesetak pita, a u takmičarskom delu ukupno šesnaest u slatkoj i slanoj kategoriji i nekoliko savijača. Bile su to kvalitetne pite, bilo je veoma dobrih i interesantnih i nije bilo lako izabrati najbolje. U jednom žiriju su bile gošće iz Udruženja Bonaca iz Zelenike (Crna Gora), s kojom je Mesna zajednica Klupci zbratimljena, a drugi žiri su činili novinari. Njihove odluke bile su slične, a najuspešnije domaćice dobile su medalje. Bilo je i dosta pita van takmičarske konkurencije, žene su samo želele da ih spreme i da se danas družimo – rekla je Grozdana Đukanović predsednica Udruženja žena “Kalina” iz Klupaca, zadovoljna kako su se domaćice potrudile da pripreme raznovrsnu ponudu.

Provera: I posetioci su ocenili kvalitet

Dva žirija su ozbiljno i odgovorno pristupila ocenjivanju, novinarski posebno jer se u više navrata vraćao određenim pitama kako bi što preciznije utvrdio njihov kvalitet. Nekima naročito. Na kraju je odlukom žirija iz Zelenike najbolju slanu pitu spremila Gordana Mirković, drugo mesto pripalo je Dragici Kikanović, a treće Milojki Đermanović. Maja Gvozdenović “oduvala” je konkurenciju u slatkoj konkurenciji gde je bila zlatna i bronzana, a Dragici Kikanović pripalo je ”srebro”. Najbolju savijaču imala je Milojka Đermanović, Gordani i Cici Matić pripalo je drugo, odnosno treće mesto. Sedma sila je odlučila da je najbolju pitu ovogodišnjeg takmičenja spremila Dragica, druga je Maja, a treća Dušanka Todorović.

Dva žirija ocenjivala slatke i slane pite

Ovogodišnju Pitijadu organizovali su Udruženje žena “Kalina” iz Klupaca i MZ Klupci uz podršku Turističke organizacije grada Loznice. Posetioci su posle proglašenja najboljih i uručenja medalja proveravali da li je žiri tačno ocenio kvalitet svih pita, a zadovoljno mljackanje potvrda je da su domaćice bile vrlo uspešne.

Debitovala i odmah medalje: Dragica Kikanović

Učila od oca

Dragica Kikanović je debitovala na Pitijadi i odnela tri medalje.

– Spremila sam krompirušu i slatku pitu od jabuka, oraha i šljiva. Vrlo sam zadovoljna, a ovo je potvrda da sam dobro naučila zanat od moga oca koji bio profesionalni pekar – rekla je ona.

Slatki program: Maja Gvozdenović

Pobednička šampita

Maja Gvozdenović je redovan učesnik manifestacije, a ove godine takođe je ostvarila het-trik kada su u pitanju medalje.

– Dobre stvari ne menjam, pa uvek radim pobedničku šampitu i nadmećem se stalno u slatkom programu.

Redovna gošća: Dušanka Dević

Pita nas je održala

Redovna gošća i član žirija je Dušanka Dević, predsednica Udruženja žena Bonaca koja sa radošću dolazi u Klupce za Vukov sabor.

– Pobratimili smo se pre 40 godina sa Klupcima, a posebnu povelju o saradnji imamo sa Udruženjem “Kalina”. Oni nas ugoste u vreme saborovanja, a mi njih za Dane mimoze. Ovde su pite uvek izvanredne, šteta što ne mogu sve učesnice da pobede. Domaća pita je održala domaćinstva i u teška vremena. Malo brašna, vode, na selu toga uvek ima i sira, oraha, voća da može da spremi obrok za jednu porodicu. Ovo je značajna manifestacija, a žene svake godine dopunjuju recepte, rade nešto novo pa kvalitet nikada ne izostane – kazala je ona.

Uspešno čuvamo tradiciju

– Pitijadu smo počeli da organizujemo sa idejom da se predstavi što više domaćica, a najpre da očuvamo tradiciju spremanja naših jela na stari način, kao u vreme naših baka. Raduje što smo sada imali tri nove učesnice i nadam se da će ih dogodine biti još više – kaže Grozdana Đukanović.