Lepša strana Krima

0

Zamak Lastavičje gnezdo 

 

“Lastavičje gnezdo” poput dvoraca iz starih engleskih pesama smešteno je na litici Aurora, tik uz Crno more, u mestu Gaspra kod Jalte. Postoji nešto više od 100 godina, a njegov prvi vlasnik bio je jedan nemački plemić.

 

Ovaj zamak u neogotskom stilu jedna je od glavnih turističkih atrakcija Krima i smatra se simbolom južne obale poluostrva.

 

Prva građevina na ovom mestu nastala je 1895. kada je romantičnu kolibicu “Zamak ljubavi“ za sebe podigao jedan ruski general, a kasnije ju je preuzeo carev dvorski lekar A. K. Tobin.

 

Baltički baron Fon Štajngel koji se obogatio početkom veka 1911. je kupio kolibu i na tom mestu izgradio zamak koji je nazvao “Lastavičje gnezdo”. Građevinu je, međutim, prodao tri godine kasnije kada je preuređena i u njoj otvoren restoran.

 

Lastavičje gnezdo u sumrak
 

Istorija idiličnog dvorca imala je posebno dramatičnu epizodu 1927. kad je ovo područje pogodio zemljotres jačine izmeđz šest i sedam stepeni Rihterove skale. Oštećenja nisu bila velika, ali je iz bezbednosnih razloga, zbog pukotine koja se otvorila na litici, 1930. zatvoren za posetioce.

 

Prazno i beživotno zvrjalo je Gnezdo narednih 40 godina, dok 1968. nije dočekalo restauraciju. Sedam godina kasnije ovde je otvoren italijanski restoran, a u ukusnim specijalitetima na jednom od najbajkovitijih mesta na krimskom poluostrvu i danas se može uživati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here