Kosovo online

Da bi otvorili avionsku rutu Priština-Beograd, strane će zajedno sa nemačkom kompanijom “Lufthanza” morati narednih nedelja da razjasne mnoge detalje kako bi taj avion konačno mogao da leti, pod uslovom da se ne pojave nove političke prepreke.

Postoji još mnogo pitanja oko iznenadnog sporazuma objavljenog juče u Berlinu, koji je nazvan “Pismo o namerama” za letove između Prištine i Beograda, a koje su u Ambasadi SAD u Berlinu potpisali predstavnici Kosova i Srbije, piše Gazeta Ekspres.

Reakcije su bile različite. Vlasti u Prištini politički su je podržale, ali bilo je mnogo pitanja. Neko je tražio pojašnjenje da li će srpski vazdušni prostor biti u potpunosti otvoren za letove iznad Kosova ili samo za ovaj specifični let.

Takođe je tražena informacija o ličnoj dokumentaciji koju bi putnici sa Kosova koristili prilikom sletanja u Srbiju pred srpskim carinicima. Srbija ne priznaje Kosovo i postoji bojazan da je Srbija jedina koja bi ekonomski profitirala od ove linije.

Portparol kompanije “Lufthanza” Mihael Kniter na ceremoniji potpisivanja je rekao da će “potrebni detalji biti razjašnjeni u narednih nedelja” i da taj potez služi za dodatno približavanje Kosova i Srbije.

Ali ono što ostaje glavna briga kosovskih putnika je politički i bezbednosni tretman kosovskih putnika na beogradskom aerodromu.  Sajt “Euractiv” takođe piše da bi trebalo razjasniti detalje leta, koji ima razdaljinu od 250 km, a očekuje se da će trajati oko 50 minuta.

“Trebalo bi razjasniti mnoge detalje, čak i ako Beograd pristane na ovaj plan. Srbija ne priznaje kosovska dokumenta ili državnu granicu između dve zemlje. To znači da se putnici koji uđu u Srbiju ovom rutom mogu vratiti ili biti suočeni sa problemima na granici”, piše “Euractiv”.

Kosovska strana kaže da će u tom pogledu kosovske institucije pružiti potrebnu podršku kao i za ostale letove. “Svi letovi zahtevaju odobrenje i dozvole u skladu sa regulatornim zahtevima koji se primenjuju na Kosovu, kao i na osnovu važećeg zakonodavstva i Sporazuma o zajedničkom evropskom vazduhoplovnom prostoru (HPAE) (ECAA)”, saopštila je Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva.

A ako sve pođe dobro i dve strane prevaziđu političke prepreke, uključujući pitanje takse koje je Srbija navela kao uslov da se ovaj sporazum sprovede, izgleda da su Amerikanci naveli stranke da napreduju nakon zastoja u pregovorima koji traje već neko vreme.

4 COMMENTS

  1. Dobro je da znamo cega se pribojavaju pristinske vlasti. Nama je sve jasno jer smo upoznati sa ovim projektom i sigurno nam ide na ruku. Budi Bog s nama.

  2. Kosovo i Metohija
    Su u vazdušnom prostoru Srbije.
    Ako Srbija ne priznaje Kosovo
    Kako Albanci da putuju u Beograd sa nepriznatim dokumentima …
    Druga mogućnost je da veliki broj Albanaca ima srpski pasoš ,zar ne …oni mogu da dođu u Srbiju , lojalni državljani , po potrebi?
    Oni nama 100% carinu na srpske proizvode ?
    A mi njima novu vazdušnu liniju
    Priština-Beograd
    ???
    P.S.
    Potpisan je dokument o namerama, zar ne …
    Ništa nije dogovoreno…
    Sa Albancima nešto dogovoriti je skoro isto kao i nešto dogovoriti sa Amerikancima ?
    Mala razlika Albanci nisu isto što i Amerikanci , mada umišljaju da jesu

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here