RHMZ je za danas i sutra izdao upozorenje na olujni jugoistočni vetar u košavskom području i na planinama. Navedeno je da će olujni vetar na jugu Banata i u Donjem Podunavlju dostizati udare preko 24 metra u sekundi.

Zbog olujnog vetra na snazi je narandžasti meteo-alarm na području Banata i Pomoravlja, a žuti na teritoriji grada Beograda i Bačke. Ostatak Srbije je „u zelenom“, to jest — nije na udaru vetra.

Kako je bilo najavljeno — olujno nevreme pravi velike probleme u saobraćaju u većem delu Hrvatske, posebno na primorju, gde snažan vetar nosi sve pred sobom.

Na deonici Jadranske magistrale (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja važi zabrana saobraćaja za autobuse na sprat, vozila sa kamp-prikolicom i motocikle. Na Jadranskoj magistrali mogući su odroni, pa se vozači upozoravaju da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima puta.

Vatrogasci su primili veći broj dojava zbog stabala koja padaju po saobraćajnicama u Dubrovniku i u okolini grada.

U Dubrovniku je još tokom dana na meteorološkoj stanici „Petka“ izmeren udar juga od čak 143 kilometara na čas.

Nešto pre 15 časova oluja je potopila i Split, gde, kako javljaju hrvatski mediji, lete stabla i kontejneri. A pala je i fasada sa jedne splitske škole.

Vremenske neprilike izazvale su i velike probleme na području Šibenika.

Na ostrvima Murter, Pirovac i u okolini, kao i kod Rogoznice, zabeleženo je grmljavinsko nevreme uz pljuskove, pa je po kvadratnom metru izmereno čak 30 litara kiše.

Nestabilno i promenljivo vreme nastaviće se i večeras, posebno u drugom delu noći, kao i sutra tokom dana, kada lokalno može biti i izraženijih padavina praćenih grmljavinom i pljuskovima.

Udari vetra sredinom sutrašnjeg dana na moru mogu dosegnuti brzine i do 130 kilometara na čas, zbog čega je Meteo-alarm izdao najviše crveno upozorenje za morski deo županije i narandžasto za obalni deo, javio je „Šibenik-meteo“.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime