pixabay.com

Konzumiranje jagoda štiti mozak od demencije smanjujući upalu, tvrde stručnjaci. Istraživači su otkrili da ljudi stariji od 65 godina koji redovno jedu jagode imaju manje abnormalnih tau proteina u mozgu. Tau proteini pomažu u transportu hranljivih materija iz jednog dela mozga u drugi. Abnormalni ili deformisani tau proteini ne mogu da rade svoj posao kako treba i smatra se da izazivaju demenciju.

Tim sa Univerziteta Raš u Čikagu sugerisao je da jagode imaju zaštitni efekat jer sadrže visok nivo pelargonidina, jedinjenja koje jagodama daje crvenu boju i može pomoći u smanjenju upale. Međutim, oni su takođe priznali da je ovo bila opservaciona studija sa malom veličinom uzorka, tako da je bilo teško utvrditi da li samo jagode unapređuju zdravlje mozga.

Rezultati studije objavljeni su u časopisu “Journal of Alzheimer’s Disease”. U okviru nje, proučavan je mozak 575 preminulih učesnika, od kojih niko nije imao demenciju. Učesnici su u proseku imali 91 godinu i vodili su dnevnike ishrane dve decenije pre smrti. Istovremeno su testirane i njihove kognitivne sposobnosti.

Rezultati autopsije su pokazali da je grupa koja je jela najviše jagoda imala najmanju količinu tau proteina.

U međuvremenu, studija objavljena prošlog meseca pokazala je da su redovna vežba i svakodnevne navike, poput obavljanja kućnih poslova i poseta porodici i prijateljima, dobar način da se smanji rizik od demencije.

Demencija je opšti termin koji se koristi da opiše pogoršanje mentalnih sposobnosti osobe koje je dovoljno ozbiljno da ometa njihov svakodnevni život. Neki rani znaci upozorenja demencije uključuju: sporo razmišljanje, poteškoće u planiranju, probleme sa govorom, probleme sa pažnjom i koncentracijom, promene raspoloženja ili ponašanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here