Arhiva TOO Inđija, Nenad Mihajlović

Inđija je najpoznatija po autletu poznatih brendova i oazi prirode na Dunavu, Krčedinskoj Adi. Mnogi pak ne znaju da je najstarije i najznačajnije inđijsko naselje Stari Slankamen riznica kulturnog nasleđa i da je tamo sahranjen Bič Božiji Atila Hunski. 

Stari Slankamen se nalazi na tromeđi Srema, Bačke i Banata, na mestu gde se Tisa spaja s Dunavom, a koje je prema legendi večni dom Atile (406-453). Kralj Huna je bio najveći neprijatelj Rimskog carstva, a zbog pustošenja i surovosti dobio je nadimak Flagelum Dei (Bič Božiji). Umro je na dan svog venčanja s novom ženom, Ildikom, koje je proteklo u opijanju i slavlju. Naredno jutro je nađen mrtav, navodno zbog prekomerne doze alkohola i krvarenja iz nosa mada postoje indicije da je ubijen. Telo mu je spaljeno po starom običaju, a zatim stavljeno u tri kovčega (zlatni, srebrni i gvozdeni) te zajedno s velikom količinom opljačkanog blaga spušteno na mestu ušća Tise u Dunav.
Osim zaniljivih priča poput ove, u Slankamenu se mogu videti ostaci tvrđave Akuminkum, spomenik slankamenačkoj bici, pravoslavna crkva Svetog Nikole i jedan od retkih izvora slane vode u Vojvodini. Opštini Inđija Dunav je podario prelepu obalu dugu 27 km gde se nižu brojna vikend naselja, riblje čarde i peščane ade, koji sve više privlače ljude željne predaha.
– Posetite Inđiju i njena sela u srcu plodne vojvođanske ravnice. Istražite prirodne lepote, upoznajte istoriju, kulturu i tradiciju, oslušnite muziku tamburaša i okusite tradicionalna jela vojvođanske kuhinje. Dođite i pronađite pravi kutak za sebe, doživite više od očekivanog – pozivaju iz TOO Inđija. Pudarski, svinjski i bećar paprikaš, sremački fruštuk, goveđi gulaš, škembići, papci u saftu, pasulj sa suvim rebrima, štrudle, rezanci sa makom, gomboce sa šljivama…sve je na meniju. Od pića se služe jabukovača, šljivovica, loza, domaće vino i sokovi.

Vojvođanska tromeđa

Naspram naselja Starog Slankamena nalazi se ušće Tise u Dunav, tromeđa Srema, Banata i Bačke i mesto na kome je, prema legendi, sahranjen čuveni Atila Hunski, Bič Božiji.

Raj za šopingholičare

BIG Fashion park autlet Inđija mnogima je mesto za šoping iz snova, jer tokom cele godine, sedam dana u nedelji nudi popuste od 30 do 70% za brendirane stvari.

Gradsko jezgro

 Centrom grada Inđije dominiraju nezaobilazne atrakcije: uređeni Trg posvećen heroini Milunki Savić, gradski bazen, jezerce i Zoo vrt “Koki”.

Životinjsko carstvo 

Na rečnom ostrvu Krčedinska Ada naspram Krčedina u međusobnoj harmoniji žive konji, magarci, mangulice, ovce, krave, ptice, ali i autohtona vrste – podolsko goveče, koje se retko gde može videti.

Delovi Akuminkuma 

Na lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci koji govore da je mesto korišćeno od praistorijske epohe do kasnog srednjeg veka. Na temeljima rimskog utvrđenja izgrađena je tvrđava, koja je početkom XV veka bila u posedu srpskih despota iz porodice Branković, a Turci je zauzimaju 1521.

Najstarija u Sremu 

Pravoslavna crkva Svetog Nikole jedna je od najstarijih u Sremu i model po kojem su se gradile crkve u okolini. Podigao ju je 1468. Vuk Grgurević, poznatiji kao Zmaj Ognjeni Vuk.

Ostaci turskog kupatila

Tursko kupatilo u Starom Slankamenu datira iz XVI veka I jedno je od dva sačuvana kupatila iz tog perioda na prostoru Vojvodine. Veoma atraktivno izgleda.

Kuća stara vek ipo 

Etno kuća u Maradiku je stara oko 150, a kućni eksponati i do 200 godina. U dvorištu se mogu videti stara seoska kola, saonice, plug, drljača, kveč i drugi alati, a u eko pijaci se mogu kupiti domaći proizvodi.

Galerija kuće Vojnovića

Kuća Vojnovića, izgrađena oko 1873, očuvan je primer građanske arhitekture s kraja XIX veka, a danas je galerijski prostor.

Kako stići ?

Koordinate: 45°02’34” SGŠ, 20°04’27” IGD
Inđija – granični prelazi: Batrovci (Hrvatska) 88 km, Badovinci (Republika Srpska) 126 km, Horgoš i Kelebija (Mađarska) 166 i 169 km
Aerodrom “Nikola Tesla” (BG) – Inđija 39 km
Inđija – Beograd 45 km (E-75, M-22)
Centar Inđije – Stari Slankamen 19 km, Krčedin 18.8 km, Maradik 9.7 km.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here