24.04.2024
Home ŽIVOT PUTOVANJA Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Carstvo maline

Leto 2022. u Srbiji i Republici Srpskoj: Carstvo maline

Ana Zarić - Vesti
Arhiva TIC Arilje, D. Bosnić, L. Jovanović

Da li ste ikada probali med sa listićima zlata i malinom? Ne? E, u Arilju možete! I ne samo to…Tamo ovo voće ima status boginje i svoj spomenik tako da obilazak najmanje opštine Zlatiborskog okruga ne može proći, a da malina ostane nezapažena. Osim po roze voću, Arilje je poznato po najčistijoj reci naše zemlje – Rzavu i kao oaza mira i zelenila Zapadne Srbije.

U centru pažnje ipak je ariljska boginja, njeno veličanstvo Malina. Od 1970, Arilje je centar proizvodnje maline poznat širom sveta te ne čudi što je tamo sve u znaku slatke voćkice. Ona je u soku, rakiji, medu I u raskošnoj poslastici s najfinijom čokoladom, a od nedavno je i u kozmetici. Drugi biser Arilja je Rzav s kanjonom Orlovačom i Visočkom klisurom i nešto je što, tvrde meštani, svaki čovek mora bar jednom da vidi i oseti u životu. Među prirodnim lepotama ističe se i vodopad Panjica na istoimenoj reci. Kraški izvor lekovite vode (temp. oko 27 stepeni) u ataru sela Visoka je doza prirode koja se ne sme zaobići. Ko voli kupanje u toploj vodi, uživaće u Visočkoj banji. Duhovni svetionik Arilja je crkva Svetog Ahilija (XIII vek) u centru grada, čije zidove krasi freskoslikarstvo koje se retko gde još može sresti. Značajne svetinje su i manastir Klisura i Crkva Sv. Nikole, a posebno mesto zauzima mala (dva puta tri metra) crkva Svetog Ilije na vrhu stene.

– Posle obilaska nečega od navedenog rado biste se osvežili kupanjem u reci? Nikakav problem! Možete da birate između šest uređenih plaža ili nekog mesta duž Rzava gde ćete sami uživati u danu punom divnih mirisa, boja i huka reke – navodi Marija Aleksić, direktorka Turističkog info centra i Biblioteke Arilje.

Neka od seoskih domaćinstava koje preporučuje su domaćinstva “Savić” (Mirosaljci) gde možete kupiti njihove domaće proizvode i narodne nošnje ručne izrade i “Mitrović” (Trešnjevica), koje ima bazen. I da ne zaboravimo, Arilje je poznato po izuzetno kvalitetnom pamučnom vešu…

Vilina maska

Detalji novog kozmetičkog proizvoda, Vilina maska s malinom, ostaće neotkriveni. Posetiocima jedino ostaje da u Arilju priušte sebi jedan raskošan tretman. 

Iz bazena u korito

U Visočkoj banji napravljena su dva bazena oko samog izvora tople vode. Nakon kupanja u njima možete preći u korito kristalno čistog Rzava za dozu hladnoće neophodne tokom vrelih dana.

Crkva na steni

Crkva sv. Ilije (Bela crkva) na steni opasuju zidine nekadašnje gradine, odnosno vojno sedište srednjevekovne župe Moravica. Nalazi arhajske majolike (italijanske keramike iz XII veka) na utvrđenju predstavljaju značajan artefakt u srpskoj arheologiji uz činjenicu da je, pored Moravice, jedino nalazište majolike do skoro bilo u Starom Rasu. 

Očaravajući kanjon 

S vrha kanjona Orlovače u selu Kruščica vidi se najlepši ariljski reljef, sve do Zlatibora. Pogled seže i do Tare, Mučnja, Golije… Orlovača je i zaštićeno stanište surih orlova.

Vežba s virtuozima

ARLEMM, tradicionalna Ariljska Letnja Muzička Manifestacija je magija koja traje 15 dana. Muzički programi se odvijaju u porti Svetog Ahilija, Gradskoj galeriji i na rečnom ostrvu Uski vir, koje pleni lepotom. Deca iz celog sveta tada imaju priliku da nauče da sviraju ili da se usavrše uz maestra Stefana Milenkovića.

Vodopad Panjica

Tokom proleća i jeseni vodopad Panjica, visok desetak metara, očaravajuće je raskošan, dok je leti intenzitet vode manji, ali pruža najsavršenije osveženje hladnom čistom vodom koje će svi pamtiti zauvek. 

Vodena pećina 

Uzvodno, odmah do vodopada je Vodena pećina do koje se stiže kroz kanjon Panjice u selima Dobrače/Brekovo. Još nije potpuno sređena za posetioce, a veruje se da ima nekoliko kanala i podzemnih jezera.

Slikarev san 

Hotel sa restoranom Mlinarev san nudi bogatu ponudu gurmanluka Zapadne Srbije i odmor na terasi iznad samor Rzava. Odatle možete videti Zamak “Slikarev san”, impozantan dom najvećeg ariljskog slikara Ljubivoja Jovanovića. 

Crkva sv. Ahilija

Plavi anđeo 

Neke od freski iz ariljske Crkve sv. Ahilija ponele su titule najlepših na svetu na izložbi reprodukcija u Parizu 1971. Poseban akcenat zaslužuje freska Plavog anđela koja je svojom lepotom očarala mnoge, a pogotovo srpskog pesnika Branka Miljkovića, koji je i pesmu o njoj napisao. 

Kako stići

Koordinate: 43°45’07” SGŠ, 20°5’26” IGD
Arilje – aerodromi: “Nikola Tesla” (BG) 180 km, “Konstantin Veliki” (Niš) 210 km
Arilje – Kotronam (sa BiH) 87 km, Ranče (sa CG) 146 km, Horgoš (Mađarska) 376 km
Centar Arilja – crkva Sv. Ilije 3 km, vodopad Panjica i Vodena pećina 7 km, Visočka banja 33 km, selo Kruščica (kanjon Orlovača) 22 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here