TOG Novi Sad

Vojvođanska prestonica Novi Sad odiše kulturom i neponovljivim šarmom, a osvaja stamenom ukotvljenošću uz grandioznu Petrovaradinsku tvrđavu, prefinjenim gradskim jezgrom kao i izletištima, čardama i salašima na obodima grada.

Posetu Novom Sadu najpre treba započeti obilaskom najvažnije atrakcije jedne od najočuvanijih i najvećih tvrđava Evrope poznate po nadimku Gibraltar na Dunavu. U obilasku Gornjeg grada Tvrđave, prolazeći brojnim stazama videćete i najpoznatiji novosadski simbol, Sat kulu, a obavezno treba posetiti muzej sa Ratnim bunarom i Podzemnu vojnu galeriju kao i Planetarijum.

Na drugačiji način ali podjednako zanimljiv je i Gradić, Donji grad Tvrđave, poznat po starim baroknim građevinama. Uz najavu tamo možete posetiti prelepe crkve: srpsku pravoslavnu Svetog Pavla i rimokatoličku Svetog Juraja sa kriptom (katakombama).

Nakon obilaska Tvrđave sledi povratak preko mosta i prelepog Dunava, a potom i divljenje sređenom gradskom jezgru u kojem će vas, kao i sve turiste, oduševiti barokne, neorenesansne, klasicističke i bauhaus građevine. Dnevnu šetnju možete završiti u čarobnom Dunavskom parku s jezerom i bujnom vegetacijom.

– Dunav je glavna ulica Novog Sada koji se na reku spustio ne samo najstarijim ulicama i reprezentativnim građevinama, već i novim gradskim četvrtima, šetalištima, plažama, čardama i vikend naseljima. Štrand je najpopularnija gradska plaža koja oplemenjuje Dunavsku obalu već duže od 100 godina. Dan je uvek ugodno završiti na Dunavu u nekoj od čardi uz tradicionalna jela, pića i muziku tamburaša – ističu u TO Novog Sada.

Tvrđava na steni

Petrovaradinska tvrđava, građena između 1692. i 1780, zahvata površinu od 112 hektara, ima 10 kapija, 12.000 puškarnica i mesta za 400 topova.

Pogled s terase

Ne propustite pogled s terase Tvrđave iz bašte kafića ili restorana.

Trg slobode 

Na Trgu slobode nastalom u XVIII veku dominiraju, jedna naspram druge, Gradska kuća i najviša bogomolja u gradu Katolička crkva Ime Marijino. Između je spomenik Svetozaru Miletiću, najznačajnije političke ličnosti Srba u Vojvodini u XIX veku, izliven u bronzi i visok sedam metara zajedno sa mermernim postoljem.

Minsko polje 

Podzemna vojna galerija jedinstven je četvorospratni komunikacijsko-odbrambeni sistem dužine 16 kilometara. Uz stručno vođenje mogu se videti deo spleta koridora, prostorije različitih namena i borbene linije sa puškarnicama, ali i minska polja. Zbog sigurnosti koju je pružala nikad osvojena Tvrđava, u njoj su početkom XIX veka čuvani zlato i srebro Habzburške monarhije.

Palata episkopa 

Vladičanski dvor, rezidencija srpskog pravoslavnog episkopa Eparhije Bačke, sagrađen je 1901. u srpsko-vizantijskom stilu. Fasada je obložena crvenom opekom, a ukrašena je žuto bojenom plastikom u pseudo-mavarskom stilu. U unutrašnjosti je veliki broj portreta, rezbareni mobilijar i mnoge druge istorijske i kulturne vrednosti.

Pijani sat 

Sahat ili Sat kula, poznatija kao Pijani sat od početka XVIII veka, kad je postavljena, predstavlja zaštitni znak Petrovaradina i Novog Sada. Na ovom satu skazaljkama su namerno zamenjene uloge (mala pokazuje minute, a velika sate) kako bi lađari i stanovnici lakše videli koliko ima sati.

Štrand 

Omiljeno mesto Novosađana leti je plaža Štrand, opremljena svom potrebnom infrastrukturom. Leti se tamo održavaju sportska takmičenja, koncerti, festivali.

Ribarsko ostrvo

Turističko naselje Ribarsko ostrvo čine mnogobrojne čarde, restorani i splavovi. Odatle se možete otisnuti u vožnju Dunavom i obići Kamenjar, Mačkov sprud, Rakovački Dunavac, Ljubavno ostrvo… Tokom obilaska rukavaca, ada i ritova videćete razne ptice koje tamo žive.

Planetarijum

Na Petrovaradinskoj tvrđavi nalazi se Novosadska astronomska opservatorija sa Planetarijumom, koji je uz beogradski jedini u Srbiji. Otvoren je četvrtkom od 20h, a ulaz je slobodan.

Novi Žeželjev most

Žeželjev most (zvaničan naziv- Bratstvo i jedinstvo), koji spaja Novi Sad i Petrovaradinsku tvrđavu, srušen je tokom agresije NATO 1999. Na njegovo mesto izgrađen je identičan, Železničko-drumski most preko Dunava ili kraće i jasnije – Novi Žeželjev most.

Kako stići ?

Koordinate: 45°15’18” SGŠ;
19°50’41” IGD

Aerodrom “Nikola Tesla” (Beograd) – Novi Sad 70 km

Novi Sad – granični prelazi sa Mađarskom: Horgoš, Bački Breg i Kelebija (oko 120 km); sa Hrvatskom: Bačka Palanka, Batrovci i Bezdan (40, 90 i 112 km); sa Rumunijom: Srpska Crnja, Vatin i Kaluđerovo (101, 129 i 199 km); sa BiH: Sremska Rača 88 km

Novi Sad – Petrovaradinska tvrđava 3.70 km