Branko Ostojić, Arhiva TO Kosjerić
Mlada "kupljena", veselje može da počne

Kosjerić na zapadu Srbije ima lepu prirodu, 26 sela i po desetak crkava i spomenika. Ništa spektakularno, rekao bi neko, ali ono što ga čini posebnim su kreativni ljudi koji na zanimljiv način prezentuju to što imaju. Kroz nekoliko tematskih tura koje organizuju i u kojima kombinuju spomenike, prirodne resurse, destilerije i domaćinstva, osim što se igraju čuvaju tradiciju od zaborava, a druge narode upoznaju s našim običajima.

Kao film “Moja grčka mrsna pravoslavna svadba”, tako bi turistkinja iz Kine mogla da opiše doživljaj trosatne tradicionalne srpske svadbe na kojoj je imala glavnu ulogu. Bila je mlada te je prošla sve naše običaje, od dolaska po nju i “kupovine”, gađanja jabuke i bacanja sita do igranja kola posle ručka tj. prasećeg pečenja u jednom seoskom domaćinstvu. Osim 16 turista, na svadbi je bilo još toliko domaćih učesnika.
– Radili smo još neke tematske ture: Škola mojih predaka (rekonstrukcija školskog časa iz tridesetih godina XX veka), Boemski Kosjerić (muzičko-poetsko veče), Verska tura (obilazak crkava u opštini sa ručkom u nekom od domaćinstava), Opuštena tura (različite aktivnosti na seoskom domaćinstvu pored rečice sa vodenicom gde se pravi hleb, peče prase ili jagnje, svira harmonika, igraju čobanske sportske igre), čajanka za 8.mart..- nabrajaju idejni tvorci iz TO Kosjerić.
Možda mali grad, ali Kosjerić se može pohvaliti Sportskim centrom sa oko 4 hektara travnatih terena za razne sportove i olimpijskim bazenom. Ceo kraj je bogat arheološki (Rimsko groblje u Tubićima, staro groblje ispod hrasta u Paramunu ispod srušenog srednjovekovnog grada…), ali nažalost nedovoljno istražen. U planu je da se lokaliteti obeleže, urede i stave u ponudu.
Ništa bez kola

Taorska vrela

Šetajući netaknutom prirodom stiže se do predivnih Taorskih vrela, poznatih po slapovima i vodopadima.

Školski vremeplov

Tokom ture “Škola mojih predaka”, obučeni u pletene džempere, sa šajkačama odnosno maramama na glavama, deca sede u skamlijama pored peći sa drvima i slušaju priču o selu i školi, ali i saznaju za magareću klupu, klečanje na kukuruzu i prut.

Stari han 

Antonije Radojević, trgovac i starešina crnogorskog sreza bio je prvi doseljenik u Kosjeriću gde je 1854. podigao putničku mehanu zvanu han. U znak zahvalnosti Kosjerci su 1979. podigli spomenik osnivaču mesta Antoniju Kosjeru ispred hana.

Crkva brvnara

Crkva brvnara (1786.) u Sečoj Reci, jedan je od najlepših sakralnih spomenika tog tipa u Srbiji. Prepoznatljiva je po spomenicima krajputašima, koji je okružuju, podignutih između 1912. i 1918. ratnicima izginulim u Balkanskim i I svetskom ratu. 

Bazen i jezero 

Kosjerićki olimpijski bazen ima kompletan sistem za čišćenje vode, dva tobogana (30 i 15 m) i ležaljke. Rosićko jezero u selu Skakavci i vodopad na Skakavačkoj reci takođe vredi videti.

Kao kod svojih 

Konaci Janković deo su seoskog turizma ovog kraja. U domaćinskoj atmosferi kod Radeta i Dane imate osećaj kao da ste otišli na selo kod strica i strine dok domaća, preukusna hrana vraća u detinjstvo. 

Čuvari kulturne baštine  

Folklor i tradiciju neguju i kroz kulturno-umetnička društva i manifestaciju “Čobanski dani”, koja traje 40 godina. Časopis “Razotkrivanja” izdaje TO Kosjerić, a bavi se kulturno-istorijskom prošlošću kraja i ljudima.

Čajanka 

Već 20 godina, svakog 8. marta organizuje se kultna zabava za žene – čajanka na kojoj se 250-300 pripadnica lepšeg pola slatko ispriča i provede uz zanimljiv program.

Legat Lize Marić Križanić 

Deset godina nakon smrti slikarke Lize Marić-Križanić (1992), meštani su se odužili svojoj zemljakinji tako što su 53 njenih dela sačuvali i izložili u Narodnoj biblioteci “Sreten Marić”.  

Kako stići ?

Koordinate: 43°59’28” SGŠ, 19°54’15” IGD
Horgoš-Kosjerić 338 km 
Beograd-Kosjerić 136 km 
Centar Kosjerića – Subjel 4 km, Tubići 5 km, Ražana 7 km, sela Paramun, Mušići, Seča Reka 8 km, Skakavci 11 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here