Z. Petrović (arhiva TO "Oplenac" Topola)

Kako je Topola postojbina Karađorđa, vođe Prvog srpskog ustanka i rodonačelnika kraljevske dinastije Karađođević, onda njeno brdo Oplenac gde su sahranjeni svi voždovi potomci predstavlja krunu Srbije.

Tamo, u srcu Šumadije, možete doći u kontakt s bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, dok ćete u okolnim selima imati priliku da iskusite način života seoskih stanovnika tako što ćete, kao dragi gosti, ući u njihove domove i doživeti iskreno gostoprimstvo srpskih domaćina. Svojim gustim šumama, plodnim zemljištem i opijajućim čistim vazduhom, Oplenac odiše posebnom energijom koju je nemoguće ne osetiti. Tome nije odoleo ni Karađorđe, rođen u selu Viševac, kada se 1762. doselio u podnožje Oplenca, koje je tako postalo mesto donošenja važnih državnih odluka i simbol oslobođenja Srbije od Turaka. Uprkos ustancima i dinastičkim borbama, ova vazdušna banja je uspela da očuva tradiciju i gostoprimljivost, ali i fascinantne znamenitosti koje plene svojom lepotom.

Kraljevski kompleks na Oplencu, “istorija u malom”, obuhvata Mauzolej dinastije Karađorđević, kraljeve vinograde, muzej (Vinogradareva kuća), kuću kralja Petra, kraljevu i kraljičinu vilu, Karađorđevu crkvu i spomenik Karađorđu. Inače, Topola važi za prestonicu vina i grožđa, a čuvena kraljevska vina oplenačkog vinogorja polako, ali sigurno ponovo nalaze svoj put do gostiju. – Nov “proizvod” opštine Topola je Oplenački put vina.

Na vinskom putu Šumadije upoznajte prirodne lepote predela, kulturno-istorijske znamenitosti, tradiciju i karakteristike vinorodnog kraja. Posetu Topoli i Oplencu, turisti tako imaju priliku da krunišu obilaskom oplenačkog vinogorja sa osam registrovanih vinarija i degustacijom vina iz više od 70 etiketa. Pored sjajnih vina Topola nudi čuvene Šumadijske rakije iz Junkovca i Lipovca ističu u TO “Oplenac” Topola. Topola se nalazi na nepunih 15 km od Aranđelovca, o čijim lepotama su “Vesti” nedavno pisale.

Oplenačka berba

Nasleđa ovog kraja ogleda se i u Oplenačkoj berbi, tradicionalnoj privredno-turističkoj manifestaciji na kojoj doživljaj upotpunjuje Sabor izvornog narodnog stvaralaštva. Ovaj Festival grožđa i vina održava se još od 1962. svake godine, drugog vikenda u oktobru u Topoli. 

Očuvan Karađorđev top

Karađorđev grad je sagradio sam Karađorđe Petrović u periodu od 1811 – 1813. Očuvani su restaurirani konak sa kulom, crkva sa zvonikom i škola. U konaku je stalna izložba ličnih predmeta vožda i autentično oružje iz Prvog srpskog ustanka među kojima je i originalni Karađorđev top poznat pod imenom aberdar.

Sačuvano Nikolje

Prostor planine Rudnik zauzimao je značajno mesto u srednjovekovnoj Srbiji. Zahvaljujući rudarskoj proizvodnji započinje njegov uspon, koji dostiže vrhunac u prvoj četvrtini XV veka. Tada je na padinama Rudnika podignut veći broj crkava i manastira, od kojih je do danas sačuvano samo nekoliko: Nikolje, Blagoveštenje, Voljavča, Petkovica, Vraćevšnica i Ramaća.

Petrova kuća

Naspram Mauzoleja nalazi se Petrova kuća – muzej galerija sa postavkom ličnih predmeta, dokumenata i slika porodice Karađorđević. U neposrednoj blizini se nalaze Kraljeva vila i vila kraljice Marije, objekti u kojima danas povremeno borave članovi Doma Karađorđević.

Impozantni Mauzolej

Crkva svetog Đorđa, veličanstveni Mauzolej kraljevske porodice Karađorđevića na vrhu Oplenca zadužbina je kralja Petra I, unuka vožda Karađorđa. Prefinjena bela petokupolna građevina je zidana od 1910. do 1930. u srpsko – vizantijskom stilu. Njena najjača karakteristika je unutrašnja dekoracija, rađena u staklenom mozaiku sa 15.000 nijansi boja i pozlata na preko 40 miliona mozaičkih kockica, koje oslikavaju kopije fresaka iz 60 srpskih srednjovekovnih crkava i manastira. U njemu su sahranjeni svi vladari dinastije Karađorđević.

Kako stići

Koordinate: 44°15’09″SGŠ, 20°40’34″IGD

Prelazi Batrovci/Ilok (Hrvatska) – Topola 197 km/186 km (E-75 i A1 u oba slučaja)

Prelazi Bački Breg/Bajmok (Mađarska) 281 km/273 km (E-75 i A1)

Beograd-Topola 75 km (autoputem E-75, pa preko Mladenovca ka Topoli)

Topola – Oplenac 0.9 km

Topola – Manastir Nikolje 12 km.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here