TOO Laktaši

Verovali ili ne, ljudi širom sveta čuli su za Laktaše u Republici Srpskoj, a zvanična statistika kaže da turisti iz više od 60 zemalja tamo ide po lek i odmor. Razlog za to su laktaške izuzetno lekovite banje, ali i devet blagotvornih kamenih gromada za koje se vezuju brojne legende. Tu je i jedna misteriozna kugla od kamena, koja dodatno privlači pažnju svakog ko dođe u zavičaj srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

Od ukupno devet banja u RS, na području opštine Laktaši nalaze se dve. Banja Laktaši nalazi se u sastavu kompleksa Terme Laktaši u centru istoimenog grada. Njena lekovita voda uspešno leči kardiovaskularna, nervna i mnoga druga oboljenja dok umivanje ovom vodom doprinosi boljem vidu, a kupanje u njoj garantuje kvalitetan san. Sve ovo znali su i stari Rimljani o čemu svedoči arheološki lokalitet Rimske terme. Topla voda Banje Slatina, čija temperatura na izvoru dostiže i do 42 stepena, idealna je za lečenje reumatskih oboljenja, postoperativnih i posttraumatskih stanja. U dvorištu Ukrajinske crkve u selu Devetina leži osam kamenih gromada, teških po nekoliko tona, dok je deveta nešto dalje. Za ove neobične stene veruje se da su lekovite i da svaki kamen pomaže u otklanjanju neke zdravstvene tegobe. Tamo već godinama dolazi ruska bioenergičarka Ljudmila Osipova, koja tvrdi da joj blizina ovih stena “izaziva jake vibracije kakve nigde nije osetila”.

– Prirodna bogatstva, kulturno-istorijski spomenici koji svedoče o burnoj prošlosti laktaškog kraja i naroda koji u njemu žive, tradicionalna hrana, brojni termomineralni izvori, samo su neki od razloga zašto izabrati Laktaše za letnji odmor. Najveći broj atrakcija je moguće obići obeleženim pešačkim stazama, a ovog leta je najaktuelnija Trapisti-Slatina-Trn, duž koje se mogu videti Kamena kugla, Banja Slatina i Stara Crkva – preporučuju u TOO Laktaši.

Paketi za sve

Banja Laktaši turistima nudi brojne pakete po veoma atraktivnim cenama. Nećete pogrešiti ako dođete samo na izlet jer bazeni Termi Laktaši s toplom vodom, omogućuju celodnevno uživanje.

Jezero Trn

Prelepo jezero Trn, u istoimenom naselju, idealno je za odmor, rekreaciju i brojne sportske i zabavne sadržaje.

Magija oko crkve 

Stara crkva brvnara posvećena Rođenju Presvete Bogorodice sagrađena je 1745. na uzvišenju u šumi u selu Malo Blaško. Unutrašnjost je bogato oslikana, a ističu se drvorezbarene carske dveri, tzv. verska vrata. O njoj živi legenda o “čudesnom premeštanju” crkve s jednog na drugo mesto. Zapravo su meštani sklonili crkvu u toku noći na drugo mesto jer su je Turci skrnavili uvodeći u nju konje, a paši su javili da je crkva sama prešla na drugu lokaciju.

Italijanska crkva i vino

Italijanska crkva u Mahovljanima, posvećena Svetom Franji Asiškom, sagrađena je 1902, skoro 20 godina nakon doseljavanja prvih Italijana u ove krajeve. U blizini crkve, na vidikovcu, smešteni su vinograd i vinarija Podrumi banjalučke biskupije, koja proizvodi vino bonaventura.

Kamena kugla 

Do pola ukopana u potočić koji tokom leta ostane bez vode, Kamena kugla je otkrivena pre 15 godina u šumi u naselju Slatina. Jedna teorija jeste da je kugla magmatska stena, a da je oblik dobijen zahvaljujući radu prirodnih sila, pre svega vode jer je pored nje potok. Druga teorija tvrdi da je to u stvari meteorit, dok treća ukazuje da je kugla zaostavština drevnih civilizacija o kojima ne postoje pisani tragovi.

Kamp bajkera 

Kamp moto-kluba Škorpija nalazi se na obali reke Vrbas i divno je mesto za odmaranje očiju i duše, toliko je lep prizor. Osim, naravno, ako vam ne smeta “buka” bajkera.

Rimske terme 

Ostaci Rimskog kupatila (Balneum) iz perioda od I do IV veka, koje su otkrili meštani 1889, nalaze se na lokalitetu Zidine u centru Laktaša. Tamo se mogu videti fragmenti različitih građevinskih opeka, zemljanih posuda, stakla, raznih metalnih predmeta, koji potvrđuju korišćenje specijalnog sistema zagrevanja prostorija, kao i izvesna količina bronzanih novčića.

Arheološki lokalitet

U selu Bakinci 2012. je pronađen ranovizantijski grad Balkis (IV vek) i veliki broj pratećih zdanja među kojima je Sveta episkopska bazilika, koja je bila centar crkvenog života severnog dela Bosne od IV do VI veka.

Dionisov dan 

Sada već tradicionalna manifestacija Dan vina održava se početkom proleća. Da bi opravdali mit o Dionisu, koga uvek prati vino i igra, festival je jedno veliko i veselo druženje na kojem se bira najbolji vinar.

Kamen Marka Kraljevića

O lekovitom kamenju prenose se brojne legende. Od toga da je devetu gromadu bacio Marko Kraljević prolazeći ovim krajem, da su to sve ostaci nekog drevnog hrama, da je selo Devetine dobilo ime po devet junaka koji su na tom mestu jeli jednom drvenom kašikom, da je devet junaka sahranjeno ispod tog kamenja do priča da su divovi iz Crnog vrha dobacili devet kamenih stena.

Kako stići

Koordinate: 44°54’29” SGŠ, 17°18’3″ IGD
Aerodrom Banjaluka (u Mahovljanima) – Laktaši 3 km
Granica sa Hrvatskom – Laktaši oko 40 km
Beograd – Laktaši 312 km
Laktaši – Devetina 12 km/ (Banja) Slatina 12 km/ Malo Blaško oko 13km, Bakinci 7 km, Trn 11 km
Laktaši – Banjaluka 19 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here