TO Beograd

Leto u metropoli poput Beograda je poseban doživljaj. Možete razgledati grad iz otvorenih autobusa i posetiti brojne muzeje i atrakcije dok će kupanje na Savi i Dunavu savršeno zameniti more.

Tu apsolutno dominira nekada ostrvo, danas poluostvro Ada Ciganlija sa brojnim mogućnostima zabave na kopnu i na vodi. Ovo najveće, najlepše i najposećenije gradsko izletište i kupalište mnogi zovu Beogradsko more, koje je drugu godinu za redom dobitnik Plave zastave za kvalitet plaže. Ada je mesto gde možete ostati ceo dan a da vam ne bude dosadno nijednog trenutka, jer pored plivanja i opuštanja u bezbrojnim kafićima i restoranima, možete se zabaviti na nekom od sportskih terena i u Avantura parku a oni najhrabriji skakanjem bandži-džampom. Na Adi se organizuju i razne manifestacije, ali imajte u vidu da tamo vikendom bude i 200.000 ljudi, te su tada alternativa neki od bazena i zemunski Lido. U pauzama kupanja, možete da obiđete neku od ustanova kultura koje Beograd, sa istorijom dugom preko 5.000 godina, itekako ima. U kulturno – istorijsko nasleđe spada i Generalštab, tj.ono što je od njega ostalo nakon bombardovanja 1999. Spomenik koji ima jedan cilj – da se ne zaboravi…Za šetnje su nezaobilazni Savska promenada, Dunavski i Novobeogradski kej, obale koje nikad ne spavaju. Prelazak s jedne na drugu stranu grada neće biti problem, jer postoji devet mostova, koji mahom povezuju Novi Beograd i gradsko jezgro. Krstarenje rekama pruža jedinstven pogled na prestonicu i zidine Tvrđave, a preporuka je program Od neolita do ginisa koji obuhvata obilazak PD Radmilovac, arheološkog nalazišta Vinča i Muzeja rakije Bojkovčanka.
– Degustacija nadaleko poznate srpske gastronomije nikoga ne ostavlja ravnodušnim, bilo da su u pitanju moderni restorani sa “potpisanim” jelima ili oni koji se decenijama diče tradicionalnom hranom i starinskim jelima. Dobrodošli – poziva Jelena Stanković iz TOB-a.

Beogradsko more 

Okružena sa 7 km šljunkovite plaže, koja se može obići vozićem, Ada ima više od 50 sportskih terena i staza, stenu za free-climbing, žičaru za skijanje na vodi itd. Skriveni deo je Ada Safari na kojoj se može pecati i jesti kvalitetna riba.

Pogled na Šumadiju

Sa samo šest metara iznad kvalifikacije za planinu (506 m), Avala je są 600 biljnih vrsta prava oaza od gradske vreve. Na njoj dominira novi toranj visine 195 metara, koji je već decenijama simbol Beograda, i sa čijeg vrha se pruža božanstven pogled na Šumadiju. Prethodni je srušen u NATO bombardovanju 1999. Na samom vrhu je Spomenik Neznanog junaka (1938.), delo Ivana Meštrovića.

Zelena oaza 

Šetajući kravljeskom zadužbinom, Botaničkom baštom “Jevremovac” sa 130 godina dugom tradicijom, udahnućete miris Mediterana, doživeti prašume Amazonije, upoznati tradiciju dalekog Istoka, osetiti toplinu Sahare, Meksika i Australije. Preporuka je i park-šuma Košutnjak.

Grad u gradu 

Nekada zaseban grad, Zemun je danas romantičan deo Beograda, drugačije arhitekture i duha. Njegova najstarija građevina Tvrđava pominje se u IX, a ostaci koji se danas mogu videti su iz XV veka. U Glavnoj ulici nalazi se Zavičajni muzej i Opera Madlenijanum a simbol je Kula Gardoš s okolnim uskim kaldrmisanim ulicama i kućama.

Dvorski kompleksi 

Beograd ima dva impozantna dvorska kompleksa. Jedan je u centru grada i sastoji se od Starog (u kojem su danas Gradska skupština i kancelarija gradonačelnika) i Novog dvora (danas Predsedništvo) dok je drugi smešten na Dedinju a uključuje Kraljevski i Beli dvor.

Teslini lik i dela 

U Muzeju Nikole Tesle predstavljen je lik i delo najznačajnijeg naučnika današnjice kroz fotografije, dokumenta i interaktivne modele. Veliku pažnju posetilaca privlače njegovi lični predmeti i demonstracija rada modela Teslinih najznačajnijih izuma.

Narodni muzej 

Stalna postavka Narodnog muzeja obuhvata hronološki opseg od dalekog paleolita do umetnosti XX veka, gde posetioci mogu da uživaju u remek delima Van Goga, Pikasa, Mondrijana, Monea, Matisa… 

Kafa i čaj sa vladarkama 

Konak kneginje Ljubice i Dom Jevrema Grujića u centru grada predstavljaju spomenike kulture, koje obavezno treba posetiti. U Konaku možete da “popijete kafu kod kneginje” a u Domu “čaj s kraljicom Natalijom” i upoznate se sa Srbijom njihovog vremena uz razgledanje vrednih, izloženih eksponata.

Srpska gastronomija 

Srpska kuhinja je mešavina mediteranske, mađarske, turske i austrijske, koju često prati muzika “od stola do stola”. Čuveno domaće piće je rakija, najpoznatija šljivovica, a u ponudi su i sva moguća vina. Obavezno probajte nešto tipično domaće, npr. gibanicu i karađorđevu šniclu. 

Kako stići ?

Koordinate: 44°48’57” SGŠ; 20°27’34” IGD
Horgoš – Beograd 202 km (sve vreme samo autoputem E75)
Aerodrom “Nikola Tesla” – centar Beograda 19.8 km
Centar Beograda – Ada Ciganlija 4 km, Avala 16 km, Zemun 13.9 km, arheološko nalazište Vinča 14 m

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here