TO Jahorina i OC Jahorina

Ko kaže da se na planini inače poznatoj po odličnim skijaškim stazama ne može uživati kad nema snega, taj nije bio na Jahorini u Republici Srpskoj. Ovaj planinski biser predstavlja malu, svojevrsnu oazu sreće, mira i ljubavi, ali i obilja akcije u kojima možete uživati tokom leta.

Na kraju zimske sezone kada se tri metra visok sneg otopi i zameni ga gusta zelena trava, Jahorina je spremna da otkrije sve svoje čari koje se zimi ne vide. Prednost Jahorine u odnosu na more jeste što tamo u vreme ekstremnih vrućina gosti ne “padaju u nesvest”, već uživaju u obilju netaknute prirode, šuma i planinskih izvora. Da li će šetati ili voziti bicikle, možda male četvorotočkaše – kvadove, stvar je izbora, ali je uživanje u čistom vazduhu svakako zagarantovano, a dobiće novu dimenziju ako u njega uključite hranjenje divljih konja ili branje šumskih plodova i bilja. Pored mogućnosti kupanja u jezeru, za decu će posebno interesantno biti letnje sankalište.

– Najveća atrakcija na Jahorina, po kojoj je prepoznatljiva, jeste planinski bob. Dostiže brzinu od 40 km/h na šinama dužine 2,5 km, po čemu je ne samo najduži u regionu već i jedan od 10 najvećih u Evropi. Panoramska vožnja žičarom, tjubing, xRadžcer, brojni tereni, bicikli i staze za šetanje ispuniće očekivanja svih ljubitelja aktivnog odmora – garantuju u Olimpijskom centru Jahorina, koji je za goste tokom letnjih meseci spremio brojne popuste. Po preporuci Igora Tošića, direktora Turističke organizacije Jahorina, od prirodnih atrakcija treba obavezno videti izvor reke Miljacke, pećinu Orlovača, koja je jedna od najlepših u ovom delu Evrope, kao i okolne planine Trebević i Romanija. Oni koji su bili na Jahorini tvrde da je hrana tamo veoma ukusna, a gostoprimstvo za ponos. Najurbaniji grad u BiH Sarajevo udaljeno je od Jahorine oko pola sata vožnje kolima.

Puzeći do pećine

Orlovača ili Savina pećina jedna je od najlepših jama na prostoru BiH, a ko je želeo da je obiđe pre devedesetih, to je mogao da uradi samo puzeći. Naime, ulaz u glavni kanal bio je zatrpan debelom naslagom osipine, pa je moralo da se puzi 200 metara uskim i niskim kanalom. Do 1992. izgrađeno je 220 metara turističke staze pri čemu se vodilo računa da pećinski ukrasi budu sačuvani. Ako imate vremena, obavezno obiđite i planine Trebević sa brojnim sadržajima i Romaniju, (čija lepota je opevana u mnogim pesmama) koje se nadovezuju na Jahorinu.

Izvor (vrelo) reke Paljanska Miljacka, koja gradi prelepe slapove i vodopade preko blokova obraslih mahovinom uz huk vode, stvara očaravajući ambijent. Neposredno iznad vrela nalazi se srednjovekovna gradina Pavlovića.

Hranjenje konja pored jezera

Na kraju Staze ljubavi stiže se do olimpijskih krugova, koji podsećaju na Olimpijske igre koje su se na Jahorini održale 1984. Mnogima je tu omiljeno mesto za fotografisanje. Na vrhu Jahorine nalazi se veliko uređeno jezero s novim stazama za šetnju, klupama, letnjikovcem i hranilicama za konje. Na 1.860 metara nadmorske visine smešten je i Olimpijski bar sa čije velike terase puca najlepši pogled na planinu i jezero. Do ovog bara, poznatog po sjajnoj hrani, dolazi se šestosednom žičarom Poljice. Žičara je prilagođena i za nošenje bicikla tako da se možete vratiti biciklističkim stazama.

Sankanje leti postoji

Letnje sankalište ili tjubing napravljeno je prvenstveno za zabavu dece, što ne znači da odrasli ne mogu da se sankaju. Staza dužine oko 100 matara je u stvari plastična podloga na kojoj je moguće spuštanje uz pomoć posebnih guma.

Staze ljubavi, zdravlja i sporta

Označene planinske staze prilagođene su ljubiteljima lagane planinske šetnje, ali i obožavaocima zahtevnijeg terena i brdskog biciklizma. Izdvajamo Stazu ljubavi, kojom se nailazi na predele obložene mahovinom, šumske potoke i brzake, brvna i drvene mostiće. Na samom ulasku na ovu stazu nalazi se teretana na otvorenom, fudbalski stadion i tereni za košarku i odbojku.

Izazov za adrenalin

Jahorina nudi i tri nove adrenalinske atrakcije – Toranj, Balerina i Skdždive. Balerina ima osam kabina sa po dva sedišta, koje se okreću u krug oko svoje ose u oba smera a putnici biraju između ležernog osećaja i jake turbulencije. Na Tornju se povlačenjem za kanap simulira pokret penjanja, a sedište se kreće uvis. Tokom vožnje Toranj se okreće oko svoje vertikalne ose i omogućava panoramski pogled. Skdždive je dužine 50 metara i simulira osećaj letenja na vrhu planine i preko jezera, a vaše je samo da se dobro vežete i uživate u pogledu.

Hotel ili planinska kućica

Na Jahorini postoji petnaestak hotela sa tri i četiri zvezdice kao i veliki broj privatnih apartmana i modernih, autentičnih planinskih kuća, koje se iznajmljuju. Cena noćenja na bazi polupansiona kreće se od 20 evra (oko 2.300 dinara) do 45 evra (oko 5.300 din.po osobi), zavisno od tipa hotelskog smeštaja i perioda dolaska. Najam privatnog smeštaja kreće se od 15 e/1.750 din. za sobu do 60 evra za luksuzne apartmane i vikendice (dnevno).

Kako stići?

– Kolima do Jahorine (43ല’ SGŠ i 18೹’ IGŠ) iz pravca Beograda: BG – Šabac (oko 84km), zatim Loznica, Mali Zvornik (tu je i granični prelaz u RS), dalje preko Vlasenice, Han Pijeska, Sokolca sve do Pala odakle je Jahorina na oko 10 kilometara

– iz pravca Zagreba: putem E70, pa E661 do Sarajeva. Jahorina je od centra Sarajeva udaljena 30 km

– Međunarodni aerodrom Sarajevo je od Jahorine udaljen 28 km

Kupanje na jezeru

Nadomak Jahorine nalazi se ski-centar Ravna planina s prvom kabinskom gondolom, koji u letnjem periodu nudi brojne sadržaje: pešačke staze, jezero, zip lajn, restorane na jezeru i na početku gondole s domaćom kuhinjom. Na jezeru se gosti mogu kupati, a tu su i igraonica za decu, pedaline i lopte na vodi.

Sutra – Jezero od Pavlovih suza

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here