WWF S. Kovacs

Tara, planinska lepotica u Zapadnoj Srbiji, ponosni je vlasnik nadimka “pluća Srbije”, što dovoljno govori o njenoj bujnoj vegetaciji. U okviru Nacionalnog parka, šetajući stazama dugih 290 km, osim uživanja u lepotama netaknute prirode, posetioci imaju jedinstvenu priliku da posmatraju medvede sa ne baš velike udaljenosti.

Za veštačko jezero Perućac podno Tare mnogi su čuli, ali retko ko zna za Zaovinsko na njenom vrhu. Nikako ne smete tamo da propustite priliku da vidite glavno jezero, nestvarno lepe boje. Tara krije i rečicu Vrelo (Godina), jednu od najkraćih reka u Evropi, dugu samo 365 metara. Jeste kratka, ali je bogata vodom te gradi veliki i izuzetno lep vodopad koji se survava u reku Drinu. Iako je Drina izuzetno hladna reka, gotovo da možemo da tvrdimo da nećete odoleti da se okupate u njoj. Inače, Tara je postala čuvena po tome što je na njoj poznati botaničar Josif Pančić otkrio jedinstvenu vrstu četinara, planinski ponos i diku – omoriku. Da li znate da postoji kućica na steni nasred reke? Ako ste je videli uživo onda vam je poznato da je u pitanju simbol Bajine Bašte, grada kroz koji se prolazi na putu ka Tari i kojeg od BiH deli samo Drina. Ako se ne slikate sa tom kućicom u pozadini bićete apsolutno jedini na svetu ko to nije uradio kad je prolazio ovim krajem.

– Na malom prostoru postoji toliko toga što se može videti, ali i upražnjavati veliki broj aktivnosti poput planinarenja, kanjoninga, vožnji brodovima, raftinga do plivanja, ribolova i skijanja. I da znate, ako niste probali našu čuvenu rakiju klekovaču, onda niste osetili pravi duh Bajine Bašte – kaže Siniša Spasojević iz TO Tara-Drina.

Kozja stena i tepih livada 

Mitrovac na Tari (25 km od Bašte) sa svojim paviljonima kao iz bajke i toplijom klimom prvenstveno je namenjen deci. Na kilometar od Mitrovca je predivna Tepih livada, a nešto dalje vidikovac Banjska (Kozja) stena odakle pogled “baca u nesvest”.

Zamak na steni

Ostaci srednjovekovnog utvrđenja Solotnik nalaze se na steni pored sela Solotuša. Zamak je podigao nepoznati vlastelin negde u vreme pada despotovine u turske ruke 1459. Kreč u bedemima nije se stegao, a Turci su na juriš osvojili zamak.

Rafting Drinom

Splavarenje jednom od najčistijih srpskih reka je nešto što se ne propušta, a doživljaj ovog kraja dobija potpuno novu dimenziju.

Mesta za kupanje

Jezero Perućac, udaljeno od B. Bašte 13 km, ima uređenu plažu na splavovima sa bazenima za decu, toboganima, tuševima i prelepim restoranom. Izuzev kupanja, gosti mogu da pecaju, voze se brodom, iznajme kanu ili pedalinu, spuštaju se čamcima Drinom. Ko voli “divlje” plaže treba da ode u Zaovine, koje ima tri jezera. Na najvećem, Zaovinskom najbolje mesto za kupanje je kod brane Lazići. U manjim jezerima, Spajići i Lipovica je takođe moguće kupanje, ako vam ne smeta nešto hladnija voda.

Šumski raj

Kaluđerske bare su jugoistočni i turistički najlepši deo Tare gde na krečnjačkoj podlozi rastu prelepe šume crnog, belog bora, jele i smrče. Tamo možete šetati, ali i vežbati na brojnim trim stazama i terenima. Na šestom kilometru puta ka Barama, skrenite levo i stići ćete do vidikovca Osluša, odakle puca pogled na Drinu, Bosnu i B. Baštu.

Srednjovekovna Rača

Manastir Rača, zadužbina kralja Dragutina Nemanjića, nalazi se pored rečice Rače, u neposrednoj blizini B. Bašte. Za vreme turske vladavine ovaj srednjovekovni manastir bio je jedan od najznačajnijih kulturnih centara srpskog naroda, čuven po Račanskoj prepisivačkoj školi.

Kućica na steni

Grupa bajinobaštanskih dečaka je 1968. od dasaka napravila sebi mesto za letnji odmor na steni. Nabujala Drina je na jesen odnela daske, ali je ideja ostala. Sledeće godine, izgrađena je prava kućica na steni koja je najposećenija atrakcija u Bajinoj Bašti.

Kako stići

Koordinate NP Tara: između 43’52’ i 44’02’ SGSS i 19’15’ i 19’38’ IGD
– Horgoš – Beograd (202 km), pa nekim od magistralnih pravaca:
Beograd – Valjevo – B. Bašta – Kremna – Višegrad ili Beograd – Čačak – Užice – Kremna – Mokra Gora – Višegrad
– B. Bašta je sa Srpskom povezana mostom koji vodi iz Skelana
– B. Bašta – Tara 36.3 km
– Tara – Manastir Rača 27,9 km
– Tara – jezero Perućac 24.1 km
– Tara – jezero Zaovine 10.1 km