TOG Jagodina

Za Jagodinu u srcu Pomoravlja čuli su verovatno svi kada je tamo otvoren prvi srpski muzej voštanih figura, poput “Madam Tiso” u Londonu ili kada im je u zoološki vrt stigla žirafa, kojoj su dali ime Jovanča, po liku iz Nušićeve komedije, kojeg je maestralno odigrao Čkalja u filmu “Put oko sveta”. Mnogi, međutim, ne znaju za jagodinski vodopad, jedini takav na Balkanu i zašto su Jagodinci – Ćurani.

Jagodina se prvi put u spisima pominje s kraja XIV veka, tačnije u pismu kneginje Milice i njenih sinova Stefana i Vuka, koje je pisano 1399. u ovom gradu, pa poslato dubrovačkoj opštini. Jagodina 1946. menja ime u Svetozarevo, u čast 100 godina od rođenja socijaliste Svetozara Markovića, da bi građani 1992. na referendumu vratili gradu ime Jagodina.

Privremeni vladarski centar Srbije (krajem XIV veka potom industrijski grad, Jagodina je
vremenom postala turistički centar koji na godišnjem nivou poseti oko 500.000 turista. Jedna od glavnih atrakcija svakako je Muzej voštanih figura u kojem treba obratiti pažnju na kočije.

Nisu od voska već od ružinog i trešnjevog drveta, stare više od 150 godina, ali veoma dobro očuvane i uvoznom stanju, za dva konja. Veruje se da su pripadale kralju Milanu Obrenoviću, a sada su u vlasništvu obližnjeg manastira Jošanica. U TOG Jagodina su
nam otkrili kako je grad dobio ime i zašto Jagodince zovu – Ćurani.

– Po jednom objašnjenju, Jagodina je dobila ime po japanskoj jagodi, koja je u to vreme rasla na ovom podneblju. Druga priča kaže da je grad dobio ime po lepoj krčmarici Jagodi, koja je, navodno, danju služila piće u krčmama, a noću bila hajduk, koji je pljačkao bogate
karavane na Carigradskom drumu.

Jagodina je u staroj Jugoslaviji bila najveći snabdevač ćuretine. Toliko ih je bilo da su čak i vozovi stajali kako ih ne bi pregazili, a Londonska berza je u to doba formirala cenu ćuretine u odnosu na Jagodinu. Logično je da simbol grada postane ćuran i otuda nadimak
za meštane – Ćurani.

Kako stići

Koordinate:
43°58’53” SGŠ, 21°15’44” IGD Horgoš – Jagodina 330 km, Beograd – Jagodina 138 km, Jagodina – Manastir Jošanica oko 15 km.

Jovanča dominira

Jagodina, a i celo Pomoravlje je 2006. dobilo prvi i jedini zoološki vrt Tigar. Prvi stanovnici bili su mladunci Beogradskog ZOO vrta, da bi se kasnije ostvarila saradnja i sa drugim vrtovima u regionu i šire, a vremenom su se rađale i bebe u vrtu. Tigar može da se pohvali sa više od 300 životinja, ali je glavna atrakcija i dalje mazulja Jovanča, kao kada je stigao u Jagodinu pre 12 godina.

Vodena zabava

Akva park se nalazi u najlepšem delu grada u okviru sportsko turističkog kompleksa potok Đurđevo brdo. Sadrži osam bazena i sistem tobogana ukupne dužine oko 550 metara. Postoje i tri ekstremna tobogana: spiralni tobogan Bodi slaid, tobogan Vaid slaid i tunel Bodi slaid. Tu su i razni sportski tereni “na suvom”, kutak za decu sa ljuljaškama i klackalicama kao i restoran brze hrane i pet kafe bara.

Jedini na Balkanu

Veštački vodopad sa sistemom fontana dužine preko 120 metara, jedini takav na Balkanu, nalazi se u jagodinskom izletištu Potok. Prelep je i veoma zanimljiv, te ne čudi što je među glavnim atrakcijama.

Muzej zavičaja

Zavičajni muzej je regionalnog karaktera. Raspolaže sa pet depoa eksponata, od praistorije do danas, koji su u vezi sa kulturnoistorijskim i etnološkim segmentima centralnog Pomoravlja.

Lazarev manastir

Manastir Jošanica nalazi se ispod sela Prnjavora, sa leve starne Jošaničke reke, na lepom i ravnom mestu između brda Čukare i Ravnog gaja u podnožju Crnog Vrha. Po predanjima, Knez Lazar je sagradio ovaj manastir (XIV vek) i u njemu počivaju mošti Sv. Pantelejmona. Hram manastira je posvećen Ocu Nikolaju.

Jedinstveni MNMU

Muzej naivne i marginalne umetnosti (MNMU), jedinstven u Srbiji, osnovan je 1960. kao galerija samoukih likovnih umetnika. Broji više od 3.000 dela (slike, skulpture, crteži i grafike) iz perioda 30-ih godina XX veka do danas, od 350 srpskih, jugoslovenskih i inostranih umetnika.

Patrijarh, Novak, Putin

U jedinom Muzeju voštanih figura u Srbiji nalaze se figure 33 najpoznatijih ličnosti iz svih sfera života: Patrijarh Pavle, Desanka Maksimović, Ivo Andrić, Hajduk Veljko, Novak Đoković, Vladimir Putin, Aleksandar Đorđević, Vlade Divac, Vuk Bojović…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here