TO Arhiva TO Zlatar
Osim manje plaže, Zlatarsko jezero ima i ponton za kupače

Na planini Zlatar prilično je očuvana divlja lepota tako da turisti mogu da uživaju u izuzetnim predelima i blagotvornom vazduhu, savršenom spoju mediteranske i planinske klime, mirisnim šumama i organskoj heljdi. Ipak, voda je ono što je čini toliko posebnom.

Ušuškana je između četiri divne reke (Uvac, Lim, Bistrica i Mileševka) i ima tri veličanstvena veštačka jezera za koja kažu da su parče raja zapadne Srbije. Potapanjem doline reke Uvac formirana su Uvačko (Sjeničko), Zlatarsko i Radoinjsko jezero, koja su najveća atrakcija ove vazdušne banje. Uz maksimalan broj sunčanih dana, jezera neverovatnih boja su pogodna za kupanje, izlete i druge aktivnosti u kojima turisti uživaju kad žele da pobegnu od gradske vreve. Uvačkim jezerom i kanjonom s božanstvenim meandrima, pećinskim sistemom i nebeskim čuvarima beloglavim supovima, koji garantuju čistoću vazduha (ove ptice neće u zagađeno) otvorili smo ovaj serijal te sada nećemo oduzimati prostor ostalim lepotama Zlatara. Prateći tok reke Uvac dolazi se do jedne od najvećih zemljanih brana u Evropi, koja je napravila Zlatarsko jezero, treće po veličini u Srbiji (iza Đerdapskog i Perućca). Vožnja čamcem po ovom jezeru je poseban doživljaj s obzirom na izuzetno bistru vodu i prelepe pejzaže u okruženju. Treće jezero na Uvcu, Radoinjsko neverovatne je modrozelene boje, izuzetne čistoće.

– Bogatstvo kulturno-istorijskog nasleđa ovog kraja ne zaostaje za prirodnim. Značajno mesto zauzimaju etnografska obeležja poput običaja, muzike, folklora, nošnje, hrane, predmeta domaće radinosti (ćilimi, vuneni džemperi, čarape), objekata narodnog neimarstva – nabrajaju u TO Zlatar.

Stari Vlah

Zlatar se nalazi na području Starog Vlaha, kako su ovu, jednu od najlepših planina Srbije ranije nazivali u istorijskim spisima i u narodu.

Monah, bivši vozač 

U manastiru Svetih Kozme i Damjana na Vodenoj poljani srdačnu dobodošlicu želi monah Gavrilo, bivši vozač, čestit čovek i istinski vernik. Priča o važnim životnim stvarima, a nakon obilaska crkve i konaka uvek ponudi kafom.

Varošica nasleđa

Nova Varoš nalazi se u podnožju Zlatara, Javora, Čemernice i Murtenice. Posetioci ove varošice uživaće u izložbama Zavičajnog muzeja i Galeriji Kvadratura kruga, a posetom Kalipolja, videće mesto čuvenog boja za nezavisnost Srbije 1876. i 1877.

Heljdopita

Biljka koja uspeva samo u određenim uslovima, a karakteristična je za ovaj kraj je lekovita heljda. Specijalitet zlatarskog kraja je heljdopita, koja se pravi od palačinki od heljde i nadevom od sira, kajmaka i jaja. Izuzetno je ukusna, a zlatarski sir je poseban izazov za gurmane.

Kokin Brod 

Na varošici Kokin Brod je pre više od pola veka reka Uvac pregrađena i tako sakupljena predstavlja najveće vodeno ogledalo na Zlatarskom jezeru. Oaza mnogih kupača, vikendaša i kampera.

Radoinjsko jezero

Kupališta 

Osim manje plaže, Zlatarsko jezero ima i ponton za kupače. Njegova voda je inače najhladnija u januaru (oko 3 stepena), a najtoplija u julu (21 stepen).

Najmanja crkva brvnara 

Najmanja (12 kvadrata), a možda i najstarija crkva brvnara u Raškoj oblasti nalazi se u selu Kućani na mestu zvanom Peta. Podignuta je 1832. na mestu ranije postojeće crkve, jer joj dveri potiču iz 1780, a koje je radio slikar Simeon Lazović.

Ledena pećina 

Najatraktivnija špilja Ušačkog pećinskog sistema je Ledena pećina, duga više od 2,5 km u kojoj postoji malo, a bistro jezero. Lepotu ove pećine čine prostorije međusobno povezane strmim kanalima ukupne dužine oko 2.100 m kao i nekoliko stubova prošaranih crvenkastim i plavičastim nijansama.

Manastir patrijarha Gavrila 

Crkva Presvete Bogorodice u Štitkovu podignuta je 1867. na ruševinama starog manastira, koji se pominje prvi put 1655. a podigao ga je patrijarh Gavrilo Rašković. Crkva je deo etno-sela iz doba Nemanjića i pod zaštitom je države.

Nošnja samo za vašar

Stara srpska nošnja danas se nosi samo u nekim krajevima i to tokom tradicionalnih vašara poput Sirijade na kojima Zlatarke u nošnjama nude razne domaće specijalitete, pića, predmeti domaće radinosti i organizuju se višeboji.

Lokacija:

Koordinate:
43°24’32” SGŠ; 19°47’33” IGD
Horgoš – Zlatar 500 km
Granični prelaz Jabuka (CG) – Nova Varoš 47.4 km
Beograd – Zlatar 280 km
Zlatar – Nova Varoš oko 4 km
Nova Varoš – Kokin brod 11 km
Zlatar – Vodena poljana 2 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here