TO Zlatibor

Pun skrivenih lepota, Zlatibor je pravi planinski zavodnik, koji opija čistim vazduhom i mirisom borova. Otkrivajući šta se krije u odajama magične Stopića pećine i kako izgleda Gostiljski vodopad u kojem se kupaju vile imaćete odmor za pamćenje.

Rođeni Zlatiborac, čuveni Ljubivoje Ršumović Ršum, tvrdi da ova planinska visoravan na koju su kraljevi dolazili po zdravlje, krije tajnu (koju ćete morati sami da otkrijete) zašto se na Zlatiboru ponekad oseća miris mora. Činjenica je da su leta tamo prijatno topla (do 30 stepeni) sa svežim noćima, čemu doprinose ukršteni vetrovi (tzv. “ruža vetrova”) i uz miris borove šume blagotvorno deluju na ljudski organizam.

Zato Zlatibor može biti odlična zamena za more, a da bi utisak bio kompletan, tu su otvoreni bazeni, dva prelepa veštačka jezera i osam kupališta za kupanje. Zaštitni znak, jezero u centru trenutno se uređuje, ali biće spremno za goste u julu. Osim prirodnih lepota, treba posetiti poznato zlatiborsko selo Sirogojno i kupiti džemper, koji se tamo štrika, a kakav su nosile Nensi Regan i Barbara Buš.

– Otkrijte priču o zlatnom boru, po kome ova planina nosi ime i obavezno se slikajte u centru pored 2,6 metara visoke drvene statue kiridžije u tradicionalnoj zlatiborskoj nošnji (lanene pantalone i košulja, jandžik – kožna torba, šubara i opanci) sa tovarnim konjem – predlažu u TO Zlatibor.

Centar je pun kafića sa živom svirkom tako da je zagarantovan i dobar noćni provod. Zlatibor je inače poznat po siru, kajmaku, jagnjećem pečenju, pršuti, a simbol kraja je “komplet lepinja”. Možete je jesti svuda, ali mnogi tvrde da je original samo u Užicu. Eto povoda da posetite i ovaj grad bogate istorije. U blizini Zlatibora se nalaze Mokra Gora sa Šarganskom osmicom (popularnim „Ćirom”), Kusturičin Drvengrad, Tara, Zlatar…

Nešto dalje (67.8 km) je manastir Mileševa iz XIII veka sa freskom Belog anđela, zbog kojih vredi putovati još malo.

Gostiljski slap

Gostilje, zlatiborsko naselje u Čajetini, rodno je mesto prvog srpskog socijaliste Dimitrija Tucovića. Pored njegove kuće, najveća atrakcija je prelepi vodopad na Gostiljskom potoku, visok 20 metara.

Dinosaurusi i kauboji

Sređivanje centra “nadgledaju” nazaobilazni dinosaurusi iz Dino parka, a novo na Vodicama, nasuprot Sirogojnu, je tematski park “El Paso” sa kaubojskim gradom, indijanskim naseljem i srpskim selom.

Puno adrenalina 

Ljubitelji adrenalinskih sadržaja ovde mogu da biraju između vožnje kvadovima, letenja paraglajderom, penjanja uz veštačku stenu, zip lajna, planinskog biciklizma, Avantura parka…

Etno muzej na otvorenom

Muzej na otvorenom, “Staro selo” u Sirogojnu, čuva i neguje narodnu tradiciju i prikazuje kako se živelo u drvenim kućama s kraja 19. veka. Inače, spomenuti Sirogojno-džemperi su nadaleko poznati, jer su prikazivani na svetskim modnim revijama.

Osim žičare, Ski centar Tornik u ponudi ima staze za mountin bike i cart, e-bike, bob na šinama… U blizini se nalazi Ribničko (veštačko) jezero, čija prirodna lepota i okruženje “pune baterije”. U podnožju Tornika je pećina Prerast, poznata kao Točkovička pećina ili Šupljica.

Kupanje u “Boškovoj vodi”

Zlatiborsko selo Ljubiš, osim kao Ršumovo rodno mesto, poznato je i zbog prirodnog bazena “Boškova voda”. Uz kupanje, moguće je i osveženje i ručak u istoimenom etno domaćinstvu.

Kako stići

Koordinate: 43°43’24″ SGŠ i 19°42’15″ IGD

Horgoš-Zlatibor oko 400 km

Centar Zlatibora – Stopića pećina 19 km, Boškova voda 25 km, Centar Tornik 9 km, Prerast 23 km, Gostilje 20 km, Užice 25 km, Mokra Gora 47.8 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here