TOO Žabalj

Ko voli da igra golf ili bi želeo da se oproba u ovom sportu uz dobar viski i starinske bombone, pritom da uživa u lepotama prirode i kupanju u reci treba da ide u Žabalj, jer ova opština u srcu Vojvodine ima sve to.

Među žabaljskim iznenađenjima svakako prednjači Golf centar, najveća izgrađena atrakcija u regiji. Prvi golf teren u Srbiji, a jedini u Vojvodini nalazi se u predivnom, najpitomijem delu vojvođanske ravnice, naslonjen na desnu obalu panonske lepotice Tise. Ovaj raj za golfere prostire se na 45 hektara u okviru kojih se nalazi golf teren sa 9 polja dužine 2.701 m (5402m) i par 36 (72), sa šest vodenih i 20 pešačkih prepreka (ko se razume u golf, razumeće napisano, a ostali imaju priliku da saznaju nešto novo).
U okviru kompleksa se nalazi i spomenik Žrtvama racije, rad Jovana Soldatovića. Žabalj ima i dva bisera, parkove prirode Staru Tisu i Jegričku. Meandar Stara Tisa je najduži u Vojvodini, a reku odlikuje izuzetno kvalitetna voda. Ove dve prirodne oaze nude mogućnosti brojnih aktivnosti (plivanje, vožnja kajaka, kanua ili bicikla, odbojka na pesku, pecanje…).
Šetajući naseljem Čurug videćete jedan od najlepših i najvećih hramova u Srbiji, crkvu Vaznesenja Gospodnjeg iz 1858, od koje su svojevremeno samo Hram Svetog Save i crkva Svetog Marka u Beogradu bili veći od nje.
– Ko želi da traga za novim i starim ukusima uz zadovoljstvo otkrivanja novih mesta, kulture, običaja, tradicije i prirodnih lepota treba da krene rutom “Put sira i meda”. Ruta povezuje poljoprivredna gazdinstva, stare zanate, prirodne i kulturne atrakcije u sva četiri naseljena mesta opštine. Dođite i doživite leto kod nas – pozivaju iz TOO Žabalj.

Zelena karta

Golf demo čas je pravi izbor za one, koji nikada nisu igrali golf a voleli bi da probaju da ubace lopticu u rupu. Kome se dopadne golf, može da pohađa golf akademiju i zvanično postane golfer, tj. vlasnik zelene karte, sa kojom može da igra na bilo kom golf terenu u svetu. 

Kontra G zvuk 

Prvobitna zvona Crkve Vaznesenja Gospodnjeg su 1917. predata u ratne svrhe. Nakon rata su izlivena četiri nova, prilično disharmonična te je pozvan kompozitor Isidor Bajić da oceni kvalitet zvuka i da predlog kako da se poboljša. “Njegova” zvona se i danas mogu čuti. Veliko zvono sa zvukom “kontra G” na kome je reljef Svetog Đorđa, smatra se najvećim na Balkanu.

Kupališta

Meštanima omiljena mesta za uživanje su kupališta u Žablju i Gospođincama na autohtonoj reci Jegrički, koja se prostire na lesnoj terasi između Velikog Bačkog kanala i Dunava. 

Api turizam 

Opština Žabalj ima registrovanih više od 20 pčelinjaka, koje poseduju oko 2.000 košnica. Neka su otvorila vrata za turiste, koji mogu koristiti blagodeti api terapije kroz upotrebu mednih proizvoda, opustiti se u api komori ili pak samo čuti priče o životu pčela i njihovom značaju za životnu sredinu uz degustaciju meda, likera i medovače.

Dva goluba

Nakon skoro 25 godina usavršavanja tehnološkog postupka, u porodici Komaromi je nastao prvi, srpski, malt viski “Two doves” (“Dva goluba”). Proizvodi se isključivo od ječmenog slada, triput je destilisan, a odleži najmanje četiri godine. Osim viskija, meštani preporučuju “najbolja potiska vina” iz Vinarije Botić.

Farmer sir 

Na gazdinstvu Radišić proizvode (“od njive do trpeze”) čuveni Farmer sir, koji je zadovoljio najviše ukuse. Prave sitni, mladi, rolovani sir, kačkavalj, a odskoro i gaudu i čuružano (čuruški parmezan). Gosti su rado viđeni u ovom domaćinstvu.

Rođina vetrenjača 

Mehanizam vetrenjače, poznate kao “Rođina vetrenjača”, izgrađen je u Mađarskoj 1843. Tri godine po izgradnji, vetrenjaču je kupio i Tisom dopremio žitelj Čuruga, izvesni Sirotanović. Sa aktivnim radom je prestala 70-tih godina XX veka.

Bombonica 

Zanatska radnja “Bombonica” porodice Milivojev, neguje stogodišnju tradiciju ručne izrade svilenih bombona, orasnica, kretoša, marcipana… čuvajući originalan miris i ukus.

Kako stići

Koordinate: 45°22’12” SGŠ, 20°03’30” IGD
Horgoš (Mađarska) – Žabalj oko 100 km
Beograd – Žabalj 90 km (auto-putem E 75 do isključenja Kovilj, pa još 10 km do Žablja) 
Žabalj – Čurug 17.5 km, Gospođinci 12.4 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here