Arhiva TO Sremske Mitrovice

Sremska Mitrovica ima dugu i slavnu tradiciju i jedan je od najstarijih gradova u Evropi.

Kao naseljeno mesto traje više od 7.000 godina, pa se nemojte iznenaditi ako sretnete Stare Rimljane ili vam ponude da probate nešto s njihove trpeze. Ne, niste se nekim čudom vratili 15 vekova unazad već ste se u gradu zatekli tokom održavanja Rimskog festivala ili nekog igrokaza kojima Mitrovčani predstavljaju kulturu i raskoš tog vremena. Kad hodate današnjom Sremskom Mitrovicom, znajte da koračate ulicama antičkog Sirmijuma, koji je bio jedna od četiri prestonice najmoćnijeg carstva u celoj istoriji – Rimskog carstva.

U Sirmijumu su se rađali, krunisali i živeli rimski imperatori, a najznačajniji građevinski kompleks bila je Carska palata sa hipodromom čiji se ostaci delimično mogu videti u Vizitorskom centru. Uz pomoć posebnih naočara, posetioci se upoznaju s neverovatno naprednom gradnjom i raskošnim odajama, baš kako je nekada sve izgledalo.

Staro gradsko jezgro Mitrovice čine specifični trouglasti trgovi: Žitna pijaca, Svetog Stefana i Ćire Milekića, koji svedoče o kulturi življenja i arhitektonskim stilovima od kraja XVIII veka do II svetskog rata. Na levoj obali Save nalazi se gradska plaža, koja je okrenuta tako da na nju padaju prvi i poslednji zraci sunca. Deo velikog prirodnog bogatstva opštine je SRP Zasavica, koja sa brojnim zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama pruža istinsko uživanje u prirodi.

Nakon toga treba obići i neki salaš sa tradicionalnom kuhinjom i srdačnim domaćinima.
– Domaća trpeza, nadaleko poznata i oplemenjena fruškogorskim vinima, mesnim delikatesima i slatkim đakonijama, uz zvuke tambure, sigurni smo, ostaće vam za pamćenje. Jer, ko je jednom došao, vratiće se opet – tvrde u TO Sremske Mitrovice.
Osim spomenutog Rimskog festivala, u srcu Srema održava se više od 10 manifestacija različitih sadržaja.

Carski Sirmijum

Trodnevna manifestacija Carski Sirmijum (Rimski festival), namenjena svim uzrastima, ima za cilj da oživi antičku civilizaciju kroz interaktivne radionice, predstave, rimsku trpezu, kostimirane učesnike… U okviru ovog, održava se i govorničko nadmetanje – festival Sirmium lux verbi.

Jedinstvena kolekcija

U Muzeju Srema, između ostalih vrednosti, možete videti predstavu Sunčanog sata, isklesanu krajem I veka nove ere kao i vredan avarski pojas vrhunske izrade, sastavljen od 11 kopči od 22-karatnog zlata, ukrašen dragim i poludragim kamenjem.

Kameni cvet

Jedan od gradskih simbola, fontana Kameni cvet nalazi se u parku, omiljenom mestu za odmor Mitrovčana i turista u samom srcu istorijskog jezgra.

Sir od 1.000 evra

Pored ZOO vrt sa autohtonim životinjskim vrstama i probanja specijaliteta od mangulice, tartufa i magarećeg mleka, Zasavica je najpoznatija po farmi magarica, na kojoj se proizvodi sir od magarećeg mleka. To je inače najskuplji sir na svetu – jedan kilogram košta 1.000 evra.

Delovi raskošne palate

Carska palata građena je čitav vek (od kraja III, pa kroz čitav IV vek). O luksuznoj unutrašnjoj dekoraciji svedoče delovi fresaka, mozaički podovi, dekoracija od raznovrsnog kamena koji je dopreman iz Egipta, Male Azije, Grčke, Italije… Do sada je pronađeno oko 350 m² očuvanih mozaičkih površina.

Verski turizam

Ljubitelji verskog turizma mogu da posete nekoliko crkava i manastira u blizini sela Šišatovac, među kojima se ističu Petkovica, Kuveždin i Bešenovo.

Igrokaz pored delova bazilike

Od kafane do bazilike

Bazilika Svetog Dimitrija je arheološko nalazište u centru grada, gde su otkriveni ostaci bazilike, koju je između 426. i 441. izgradio prefekt Leontije, graditelj istoimene crkve u Solunu. Otkrivena je 1978, prilikom kopanja temelja za Gradsku kafanu.

Viseći pešački most

Most sv. Irineja spaja Sremsku i Mačvansku Mitrovicu i jedan je od najdužih visećih pešačkih mostova u Evropi (rasponom 297,5 m).

Tošina kuća

Poznati salaši ovog kraja su Isailovi i Tošina kuća, Etno zdanje Zmaj od Noćaja i mnoga druga, autentična i lepa na svoj način u kojima ćete uživati u posebnom ambijentu i domaćoj hrani.

Kako stići:

Koordinate: 44°58’21” SGŠ; 19°36’26” IGD
Sremska Mitrovica – granični prelazi Horgoš (Mađarska) 171 km, sa Hrvatskom i sa Republikom Srpskom oko 40 km
Beograd – Sremska Mitrovica 75 km (auto-putem E-70)
Sremska Mitrovica – Zasavica 18.3 km, Šišatovac 18.6 km, Tošin salaš oko 20 km.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here