Arhiva TO Prijepolje

Prijepolje na tromeđi Srbije, Crne Gore i BiH obiluje duhovnim i prirodnim bogatstvom u kojem dominiraju slapovi reke Sopotnice zbog kojih sintagma božanstvena lepota dobija pun smisao. Osvojiće vas njenih 35 vodopada i predivna netaknuta priroda u okolini, koja doduše ima “magiju” – razotkriva grešnike! Kada dođete u Prijepolje, koje je iznedrilo čuvenog košarkaša Vlade Divca, nemojte se uplašiti osećaja da vas neko posmatra.

To lik Belog anđela prati i čuva svakog poštovaoca srpske svetinje manastira Mileševe, Prijepolja i okoline, a na svakom koraku kriju se iznenađenja. Spomenik prirode Slapovi Sopotnice, na padinama planine Jadovnik, krije bezbrojne živopisne kaskade koji stvaraju prizore neverovatne lepote. Tamo je priroda očuvana u najširem smislu reči – nećete naleteti na bačeni papirić a kamoli na praznu ambalažu.

Osim prijatne i sveže klime, mira i tišine, srešćete se sa tradicionalnim veštinama i gostoprimstvom ljudi u nekom prijepoljskom selu (Sopotnica, Kamena Gora, Babine, Jabuka…) što će učiniti vašu posetu nezaboravnom. Za selo Milošev Do čućete legendu da je dobilo ime po sestriću Dušana Nemanjića, Milošu Vojinoviću, junaku iz pesme “Ženidba Dušanova” (“Drž’ se dobro, momče Prijepoljče…”). U selu Kamena gora sigurno ćete slikati Crni bor star 400 godina. Videćete u okolini i drevne spomenike poput Kumanice, Davidovca, srednjovekovnog Mileševca, stećaka u Hrtima, džamija… svedoke vekovnog opstajanja kultura raznih civilizacija.

– U kanjonu Mileševke na Kašanu, svoje putešestvije ćete upotpuniti druženjem sa beloglavim supovima u okruženju najjužnijeg izolovanog nalazišta Pančićeve omorike. Bilo da ste pešak, planinar, rafter ili “samo” ljubitelj prirodnih lepota i kulturnog nasleđa, naći ćete ovde željeni kutak – garantuju u TO Prijepolje.

Magični slapovi

Do sada je istraženo 35 vodopada, koje pravi Sopotnička reka od izvora do ušća u Lim. Sigurno ih ima više, ali zbog teškog terena još nisu otkriveni. Mnogima se najviše dopadaju živopisne kaskade Srednjih vodopada, najatraktivniji je Veliki vodopad, a dah svakome zastane pred prizorom Gornjih vodopada, koji se uz jak huk obrušavaju sa 1150 metara.

Otkriva greh

Do Savine isposnice, mesta gde je Sveti Sava tihovao, a monasi iz Mileševe prepisivali knjige dolazi se kamenim stepeništem od manastira. Pred ulazom u pećinu očuvana je Savina stolica, a unutra je, po verovanju, izvor vode s isceliteljskim svojstvima, koja se pred grešnikom skriva te je mogu dohvatiti samo oni koji nisu grešni.

Neprocenjivo blago

Manastir Mileševa, posvećena Vaznesenju Hristovom, s nadaleko čuvenom freskom Belog anđela, sagradio je 1219. princ Vladislav, drugi sin kralja Stefana Prvovenčanog. U ovu srpsku svetinju je 1236. preneto telo Svetog Save iz Trnova. Najveće blago Mileševe predstavljaju delimično očuvane freske, ocenjene kao vrh vizantijskog slikarstva XIII veka.

Tvrđava i Kuran 

Mileševac, tvrđava smeštena na strmoj litici viševekovni je čuvar nemanjićke zadužbine manastira Mileševe. Ne zna se ko je podigao grad, a pretpostavlja se da je izgrađen odmah posle zidanja Mileševe. Tvrđava je imala 12 kula i njen osnovni cilj je bio zaštita manastira. U podnožju je džamija u kojoj se čuva Kuran pisan izuzetnim stilom i star oko 400 godina.

Prava divljina 

Kanjon reke Mileševke odlikuje se pravom divljinom i utočište je mnogim retkim vrstama. Osim 317 biljnih vrsta, tamo žive beloglavi supovi, patuljaste sove i orlovi, kraški i sivi sokoli, a zbog kojih je ovo područje proglašeno za međunarodno značajno stanište ptica.

Divcu u čast 

U Prijepoljskom muzeju nalazi se stalna postavka posvećena najpoznatijem Prijepoljcu košarkašu Vladu Divcu. Izložene osvojene medalje, sportska oprema, fotografije sa utakmica podsećaju na karijeru jednog od najpoznatijih sportista u Srbiji i svetu.

Stećci 

Stećci u selu Hrta, kao redak primer srednjovekovnog groblja čiji su spomenici ukrašeni uklesanim i reljefnim motivima, pod zaštitom su UNESKA. Na grčkom groblju u Hrtima nalazi se 79 spomenika, i to 37 na Gornjem i 42 na Donjem groblju.

Simbol grada 

Krajem 19. veka, Prijepoljem su vladali turska (desna obala Lima) i austrougarska monarhija, iz čijeg perioda je ostala katolička crkva. Podignuta je na steni na levoj obali Lima, u blizini nekadašnjih austrougarskih kasarni.

Srbi gradili džamiju

Raskošnu Mahmut-begovu ili Veliku džamiju u centru grada, gradili su majstori Srbi iz Sedobranske građevinske škole od 1895. do 1900. Drugu džamiju u gradu, izgradio je još 1572. sin Skender-bega, Ibrahim-paša, čije ime nosi ova bogomolja.

Kako stići

Kordinate: 43° 22’11″SGŠ, 19° 38’ 16″IGD
Horgoš – Prijepolje 474 km
Beograd – Prijepolje oko 300 km (preko Beograda, pa auto-putem Miloš Veliki preko Požege, Užica i Zlatibora)
Prijepolje – Slapovi Sopotnice 20 km, selo Hrta oko 16 km, Milošev Do 15 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here