TOO Irig

Fruška gora, ostrvska planina u Sremu i prvi Nacionalni park u Srbiji pravi je izbor za one koji traže mir i tišinu u predivnoj prirodi. Pored svih neospornih prirodnih i kulturnih vrednosti, biser ovog kraja je 17 pravoslavnih manastira, poznatih po specifičnoj arhitekturi, bogatim riznicama i freskama.

Onda i ne čudi što ovaj deo Vojvodine zovu “Fruškogorski Atos”, “Srpski Atos” i “Srpska Sveta gora”, zar ne?

– Biljno carstvo s više od 1.500 vrsta biljaka, stanište 60 vrsta sisara, rezervat divljači, svet insekata, mesto gde može da se posmatra 200 vrsta ptica, ali i prostor idealan za planinarenje, biciklizam ili ribolov.

Mnogi skriveni arheološki lokaliteti, brojna jezera i izletišta (Iriški Venac, Zmajevac, Brankovac) i manastirski kompleksi i kulturno-istorijski spomenici, koji daju posebnu vrednost kraju – nabrajaju u Turističkoj organizaciji Irig sve lepote Fruške gore, koja je od pamtiveka poznata i po vrhunskom vinu. Kaberne, sovinjon i šardone možete piti bilo gde u svetu, ali samo ovde rastu autohtone sorte grožđa. Veliki broj vinarija i vinskih kuća, ali i malih proizvođača i gazdinstava stvorili su na Fruškoj gori raj za hedoniste koji uživaju u kvalitetnim vinima, rakijama, suhomesnatim proizvodima i sirevima uz mogućnost obilaženja vinograda. U ovom kraju postoji veliki broj restorana, koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. Vaše je samo da odlučite šta želite da jedete i u kakvom ambijentu. Izdvojićemo samo restoran u manastiru Mala Remeta, čiji su specijalitet jela od divljači. Napomena: recite nekom Vojvođaninu da mu je loša hrana i uvredili ste ga za ceo život.

Duhovno nasleđe

Jedan od najznačajnijih manastira je Vrdnik ili Ravanica iz XV veka, koji osim dela moštiju kneza Lazara, čuva i svetinje sa Hristovog groba. Tu je i spomenik Vrdničke vile književnice, Milice Stojadinović Srpkinje. Izdvajamo Staro i Novo Hopovo kao i ženske bogomolje manastir Grgeteg, Jazak gde su prenete mošti Uroša Nejakog i Malu Remetu, za koju se kao mogući osnivač pominje kralj Dragutin Nemanjić (početak XIV veka). Posebno ističemo Veliku Remetu, koja osim predivnog manastira ima prelepo uređeno okruženje s potokom.

Katakombe i Pijani sat

Vojvođanska prestonica Novi Sad nadaleko je čuvena po noćnom životu dok kupanje na urbanoj plaži Štrand doprinosi utisku da ste na moru. Dunavski park s jezerom na kojem žive labudovi, Dunavska ulica puna kafića i restorana, Muzej Vojvodine, Galerija Matice srpske i još mnogo toga ima “Srpska Atina”. Ipak, njen simbol je Petrovaradinska tvrđava, poznata kao “Gibraltar na Dunavu”, sa Sahat kulom i Pijanim satom na kojem su skazaljke zamenile uloge (mala pokazuje minute, a velika sate). Obavezno obići “utrobu” tvrđave, podzemni grad star 250 godina.

Kula i adrenalinski izazov

Za srednjovekovnu Vrdničku kulu, koja je služila za odbranu južnih delova Fruške gore, vezuje se legenda koju će svaki lokalac rado ispričati turisti. Na prostoru ispod Kule postoji Adventure park, koji s vijugavim spustom od 450 metara, 30 platformi za savlađivanje i visinskom razlikom od 50m predstavlja izazov za adrenalinske ovisnike.

U inat kugi

Od brojnih kulturno-istorijskih spomenika obavezno treba obići one na mestu zvanom Kipovi koje su meštani Rume podigli kad je kuga mimoišla njihov grad. U Irigu izdvajamo najstariju srpsku čitaonicu, staru 170 godina, i Mihizovu kuću s kraja XIX veka.

Retro šmek

Na Perkovom salašu, muzeju nameštaja i poljoprivrednih alatki starih 200 godina, gosti mogu da uživaju u svim čarima domaće atmosfere. Etno-naselje Vrdnička kula s drvenim bungalovima okruženo borovima ima nezaboravni šmek.

Jezersko blago

Meštani s ponosom ističu da u ovom kraju ima čak 16 veštačkih jezera. Međeš ili Šatrinačko jezero na južnoj padini Fruške gore bogato je ribom i nazivaju ga ribolovački raj. Jedno od najlepših jezera Srema je Dobrodol (od Iriga 12 km) dok se Borkovac ponosi lepo renoviranom plažom sa kafićem.

Kako stići?

Koordinate za Frušku goru: 45°09’00” SGŠ; 19°43’00” IGD

– Horgoš – Fruške gore 146 km

– Beograd – Fruška gora 87 km

– Fruška gora – Irig 17,9 km

– Fruška gora – Novi Sad 30.9 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here