JANVALO
Čarobna Ovčarsko-kablarska klisura

Kad se spomene Čačak, mnogi pomisle ili čak zapevaju hit Lepe Brene iz ’80-ih „Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol, to je život moj i tvoj, oj Moravo”.

Retko ko zna više o ovom gradu bogate kulturne zaostavštine ili o raskošnim meandrima njegove Zapadne Morave između Ovčara i Kablara, koji prave kraljicu među klisurama znanu i kao “Srpska sveta gora” zbog devet manastira na njoj… Čačak se nalazi u srcu Srbije u neposrednoj blizini nekoliko planina, klisure i tri banje. Najlepša čačanska destinacija mnogima je Ovčarsko-kablarska klisura, predeo bogat rečnim tokovima, termomineralnim izvorima, jezerima i raznovrsnom florom i faunom i manastirima iz srednjeg veka.

Hram Vaznesenja iz XII veka
– Plovidba katamaranima Ovčarsko-kablarskom klisurom je veoma atraktivna dok je pogled sa vidikovca na Kablaru impresivan, jer se sa vrha ove planine vide meandri Zapadne Morave, šumovite planine i grad Čačak u daljini – ističu u TO Čačak. Ovaj grad je jedan od retkih, koji je u svom starom delu uspeo da očuva originalnu arhitekturu iy raznih epoha (barok, klasicizam, neorenesansa…). Tu su i brojni spomenici kulture, sakralni objekti i ustanove kulture od nacionalnog značaja (Narodni muzej, Hram Vaznesenja Hristovog iz XII veka, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”) i poznati arheološki lokaliteti i kulturno-istorijski spomenici (Rimske terme, spomenici Tanasku Rajiću i “Četiri vere”). Kao i pravi, dobri rokenrol, i Čačak je “uvek živ”, u pokretu, sa ritmom koji brzo zarazi sve koji u njega dođu. Temperamentni Čačani su i veliki gurmani i odlični domaćini tako da je nezaobilazno probanje “čačanskog pečenja” i neke od poznatih lokalnih rakija.

Gradsko blago

Međuvršje, jezero izuzetne čistoće jedno je od najlepših blaga Čačka. Najveće je jezero na Zapadnoj Moravi (duboko 23 metara, a dugačko 11 km). Na njemu se nalaze restorani-splavovi sa izuzetnom hranom, prijatnim ambijentom i ljubaznim osobljem.

U slavu junaku

Priča kroz vekove zaustavlja se na Memorijalnom kompleksu na brdu  Ljubiću, gde je u slavu velike pobede i junaštva, podignut spomenik junaku Tanasku Rajiću. Odatle se pruža divan panoramski pogled na Čačak. 

Srpska sveta gora

Na padinama Ovčara nalaze se Sretenje, Sv. Trojica, Vavedenje, Vaznesenje i Preobraženje, a na Kablaru se nalaze Nikolje, Blagoveštenje, Jovanje, Uspenje. U klisuri se nalaze još dva svetilišta: crkva Sv. Save i pećina Kađenica. Legenda kaže da je manastir Sretenje nastao tako što su monasi bacili visoko krunu gledajući gde će se pasti, pa da tamo zidaju manastir i tako je završio na planini. 
Smaragdni potok u Ovčar Banji

Obilje lekovite vode

Jedna od najlekovitijih srpskih banja i stecište raznih manifestacija, Atomska Gornja Trepča nalazi se na obroncima Vujana i Bukovika. Ovčar banja je omiljeno mesto Čačana i turista, kako zbog odmora i divnog prizora tako i zbog rehabilitacije. Voda Slatinske banje pogodna je za lečenje kožnih oboljenja i reumatizma.

Ostaci Rimskog carstva

Čačak je mnogo vekova ranije bio na granici Rimskog carstva. O tome svedoči arheloški lokalitet “Rimske terme”, ostaci za koje se pretpostavlja da potiču iz IV veka.

Spomenik četiri vere

U Spomen-kosturnici „Četiri vere” sahranjeni su svi ratnici, i agresori i branitelji Čačka tokom Prvog svetskog rata. Na spomeniku se jasno vidi simbol islamske, pravoslavne, katoličke i mojsijevske vere (na svakoj od strana je postavljen po jedan simbol ovih vera).

Nadeždina galerija

Umetnička galerija u centru grada nosi ime Nadežde Petrović, začetnice moderne likovne umetnosti, koja je rođena u Čačku i čija bista je podignuta ispred gimnazije. Galerija, osnovana 1961, sadrži 394 eksponata i domaćin je manifestacijama, koncertima, promocijama…

Konak Obrenovića

Na konaku Jovana Obrenovića iz 1835. nalazi se jedini sačuvani grb ove dinastije u Srbiji. U konaku, inače najstarijem objektu u Čačku, nalazi se Narodni muzej, osnovan 1952, koji sadrži mnoge predmete iz rimskog i praistorijskog doba.

Čačak

 

Kako stići

Koordinate: 43°53’17” SGŠ;  20°20’35” IGD
Horgoš – Čačak 329 km
Beograd – Čačak oko 130 km
Aerodrom “Morava” (Kraljevo) – Čačak oko 38 km
Čačak – Ovčarsko-Kablarska klisura 16.4/Atomska banja 18 km/Slatinska banja 17 km/Zlatibor (o kojem su „Vesti” nedavno pisale) 55 km

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here