TOO Ivanjica

Ivanjica je mnogima poznata po Goliji, jednoj od najlepših i šumama najbogatijih srpskih planina u čijem je podnožju. Malo je međutim poznato da se u Ivanjici udiše vazduh koji leči i da je zato zovu “fabrika krvnih zrnaca”.

Varoš u Moravičkom okrugu na zapadu Srbije, osim Specijalne bolnice, ponosi se kulturno-istorijskom celinom “starom čaršijom”, spomenicima, kamenim mostom, crkvom iz 1838. i vodopadom na reci Moravici. Pomenuta Moravica izvire na raskošnoj Goliji, koja je Park prirode i pod zaštitom je države.

Krasi je prostranstvo ponajviše bukove šume, čiji neki delovi imaju karakter prašume. Posebnu kulturno istorijsku vrednost prelepoj planini daje velelepni manastir Studenica u okviru Rezervata biosfere “Golija-Studenica” (pod zaštitom Uneska). Pored planine Golije, Ivanjica je okružena planinama Javor, jednom od najistorijskijih planina Srbije gde je vođen srpsko-turski rat 1876-1878, i planinom Mučanj s vidikovcem koji ostavlja bez daha.

Golija

Pored navedenog, ivanjički kraj je bogat spomenicima iz bliže i dalje istorije i srednjovekovnim manastirima Pridvorica i Kovilje u kojem, kažu meštani, živi iguman sa pripitomljenom vučicom Alfom.

– Ovaj kraj je poznat po “ivanjičkom krompiru”, rakiji i vinu od kupine, malina i jagoda koje se izrađuju u lokalnim destilerijama. U samom gradu svakako treba probati krempitu starih majstora ovog zanata porodice Eftoski, koja je ušla u katalog 52 ukusa Srbije. Ivanjičani su poznati po gostoprimstvu, pa i to može biti razlog da se poseti naš kraj – kažu u TOO Ivanjica.

Čisti pluća i krv

Ivanjica je 2000. proglašena Vazdušnom banjom tako da u njenoj Specijalnoj bolnici odsedaju gosti, koji imaju probleme sa disajnim organima i bolestima krvi. Zbog toga ovaj grad zovu i “fabrikom krvnih zrnaca”.

Pećina, pa zip line

U selu Raščići nalazi se Hadži-Prodanova pećina iz paleolita, uređena za posetioce i stanište slepih miševa, a za one koji vole adrenalin u blizini je najduži zip line u ovom delu Srbije.

Hadži Prodanova pećina

Manastir Studenica

Manastir Studenica, osnovan krajem XII veka kao zadužbina Stefana Nemanje, da bi vremenom postao najznačajniji duhovni centar nove srpske srednjovekovne države i ima najveći uticaj na društveni i kulturni razvoj zemlje. U kompleksu manastira se u XII i XIII veku nalazilo 13 crkava, od kojih su ostale dve: Bogorodičina crkva i Crkva Sv. Joakima i Ane.

Manastir Studenica

Draža i mozaik

U “staroj čaršiji”, osim biste generala Dragoljuba Draže Mihailovića, koji je rođen u Ivanjici, nalazi se spomenik revolucije, najveći mozaik na otvorenom kod nas. Na ovom spomen obeležju, delu Đorđa Andrejevića Kuna, tehnikom mozaika je predstavljena skupina revolucionara u jurišu.

Tri jezera

Na Goliji se nalaze tri prirodna jezera Daićko, Okrugličko i Košaninova. Okrugličko je poznato i kao Nebeska suza jer je nastalo posle zemljotresa 1972. u Rumuniji. Zanimljivo: kada su kišni dani nivo vode u jezeru opada, a kada je sunčano vreme jezero nadolazi.

Most od jaja

Kameni most, najveći jednolučni most na Balkanu, građen je između 1904. i 1906. sistemom klinova, od klesanog kamena iz majdana u Raščićima. Po predanju se tvrdi da je u vezivni materijal za gradnju mosta, utrošeno 30.000 jaja. Dužina luka koji spaja dve obale Moravice, dug je 24 metara.

Komedija i pesme

Od nekoliko manifestacija izdvajaju se festival komedije Nušićijada, koja je među pet festivala Srbije, Festival izvorne pesme u selu Prilike i sabor dvojničara i starih instrumenata u Kušićima.

Kako stići

Koordinate: 43°34’29″SGŠ, 20°13’31″IGD
Horgoš – Ivanjica 381 km
Beograd – Ivanjica oko 200 km (autoputem do Čačka, pa preko Požege i Arilja ili preko Guče)
Ivanjica – Golija 40 km/Raščići 7 km/Pridvorica 28 km/Kovilje 30 km

1 COMMENT

  1. Stvarno za uzivanje, odmor i osvezenje! Ukoliko odlucite da krenete na ovaj divan put, nezaboravte da ponesete flasu sa vodom, i to, ako mozete sa hidrogenozovanom vodom, jer je najzdravija i pojacice ucinak svih tretmana koje budete ostvrili tokom boravka u uvim divnim mestima

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here