commons.wikimedia/Patrice Bon
Libanske funte

U Libanu teku “poslednji sati” pred formalno proglašenje da ta zemlja ne može da vraća svoje dugove, rekao je danas visoki zvaničnik Libana Alan Aun.

Kako prenosi Rojters, predsednik, premijer i portparol parlamenta sastali su se pre nego što će kasnije u toku dana izdati zvanično saopštenje.

Rojters je iz neimenovanih izvora saznao u petak da će danas Liban objaviti kako ne može da isplati obveznice koje dospevaju i želi da restruktuira dug u inostranoj valuti koji dostiže vrednost od 31 milijardu dolara, osim ukoliko u poslednji čas ne postigne dogovor sa kreditorima da bi izbegao bankrot.

Nemogućnost plaćanja dugova označila bi novu fazu u finansijskoj krizi koja potresa ekonomiju Libana od oktobra, zbog koje je vrednost lokalne valute skliznula 40 procenata a vodeće banke ograničile su štedišama pun pristup depozitima.

Kako prenosi Rojters, premijer Hasan Dijab objaviće odluku vlade Libana u vezi sa evroobveznicama danas, samo dva dana pre nego što na naplatu dospevaju evroobveznice vredne 1,2 milijarde dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here