Libija bombardovala grčki tanker s naftom

0

Beta/AP/B. M.
Libija ne da naftu džihadistima u Derni (Foto: Ilustracija)
 

Libija je saopštila da je brod gađan "pošto je posada odbila naređenja da se zaustavi radi pretresa". Portparol vazduhoplovstva, pukovnik Ahmed Mesmari, dodao je da je tanker bio "sumnjiv".

Grčko Ministarstvo pomorske trgovine saopštilo je da je brod "Arevo", koji plovi pod liberijskom zastavom, juče bio usidren u luci Derna na istoku Libije, kad se dogodio napad. Darna je uporište islamskih ekstremista koji su se zakleli na lojalnost ekstremistima Islamske države koji su zauzeli znatne delove Iraka i Sirije.

Brod "Areva" ima 26 članova posade – 21 Filipinca, tri Grka i dva Rumuna. Prevozio je 12.600 tona goriva, a materijalna šteta koja je počinjena na tankeru još se utvrđuje. Vlasnik broda, grčka firma "Egejan šiping menadžment", saopštila je da je brod oštećen, ali da nije bilo curenja nafte u more. Izvor iz naftne industrije rekao je Rojtersu da je brod prevozio gorivo za strujne generatore u Derni, Homsu, Bengaziju i Misurati.

Zbog sve većeg nasilja i haosa u kojem se nalazi Libija, Arapska liga je za danas u Kairu sazvala hitan sastanak svojih stalnih članica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here