Tanjug/AP
Turski vojnici

Ponašanje Turske na libijskoj teritoriji je agresija i pokušaj da se osvoji zemlja, izjavio je ministar inostranih poslova privremene libijske vlade Abdulhadi el Huvejdž.

– To nije nikakvo tursko mešanje, već agresija. Pokušaj Turaka da ponovo osvoji Libiju – rekao je ministar novinarima na marginama Bliskoistočne konferencije na međunarodnom diskusionom klubu „Valdaj“.

Ministar je pozdravio ulogu Rusije u rešavanju konflikta i zahvalio ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na preduzetim merama.

– Pozdravljamo i zahvaljujemo predsedniku Putinu na naporima koje on preduzima na dobrobit naše države – izjavio je El Huvejdž.

On je pozvao i ruske kompanije da učestvuju u obnovi zemlje, nakon uspostavljanja mira.

Rešavanje libijskog sukoba

U Berlinu je 19. januara održana međunarodna konferencija o Libiji, na kojoj su učestvovali lideri Rusije, Nemačke, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Turske, Egipta i drugih zemalja, kao i Evropske unije i Ujedinjenih nacija. Premijer Vlade nacionalnog sporazuma Libije Fajez Saradž i komandant Libijske nacionalne armije Halifa Haftar prisustvovali su samitu, iako ni tamo nije došlo do organizacije direktnih pregovora između njih.

Berlinska konferencija održana je nekoliko dana nakon međulibijske konferencije u Moskvi, na kojoj su učestvovali predsednici Rusije i Turske. Haftar je i rusku prestonicu takođe napustio bez potpisanog primirja sa predsednikom Vlade u Tripoliju Fajezom Saradžom.

Glavni rezultat Berlinske konferencije je poziv za prekid vatre u Libiji i obaveza da se sukobljene strane uzdrže od mešanja u sukob, poštujući embargo na oružje stranama u sukobu. Osim toga, učesnici sastanka su predložili da se osnuje odbor za kontrolu poštovanja prekida vatre.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here